‘Iedereen moet bijdragen aan oplossing afvalproblematiek’

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - De regering van Sint Maarten zet naar eigen zeggen ‘een gedurfde stap’ richting duurzaam afvalbeheer door de introductie van het betalen van vooralsnog 10 gulden (XCG) entreegeld bij de stortplaats.

SXMvuilstortDe minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Infrastructuur (Vromi) Patrice Gumbs (PFP): ,,Parallel aan de invoering van de vergoeding werkt de regering aan de actualisering van de bestaande Afvalverordening om de inning van afvalverwerkingskosten formeel te ondersteunen. Voor het eerst zal dit wettelijke kader de overheid in staat stellen de kosten van afvalbeheer terug te vorderen en een systeem te creëren waarin afval wordt beschouwd als een gedeelde publieke verantwoordelijkheid. Daarnaast wordt nieuwe wetgeving ontwikkeld om een gespecialiseerde afvalbeheerautoriteit op te richten die verantwoordelijk zal zijn voor de dagelijkse operaties, zodat de overheid zich meer kan richten op regulering en toezicht.” Er wordt verder geïnvesteerd in infrastructuur om de transitie te ondersteunen. Zo zal er een weegbrug op de stortplaats worden geïnstalleerd belangrijk voor de implementatie van het gedifferentieerde tariefsysteem. Andere investeringen, zoals een betonvergruizer en een groenafvalversnipperaar, zullen eveneens van belang zijn voor het afvalbeheer.
Maar zo voegt de regering eraan toe, niet alleen de wettelijke hervormingen en infrastructuurverbeteringen zijn een deel van de oplossing, ook een mentaliteitsverandering is nodig. Gumbs: ,,De invoering van de toegangsvergoeding stimuleert iedereen om anders na te denken over hoe we afval produceren, beheren en verwerken. Door de vergoeding te betalen en deel te nemen aan verantwoordelijker afvalbeheer dragen inwoners en bedrijven bij aan een gezondere leefomgeving voor iedereen.”
Er wordt volgens de regering gebroken met de verouderde stortpraktijken die hebben bijgedragen aan de groei van de stortplaats en een verhoogd risico voor de volksgezondheid en het milieu. ,,De afgelopen jaren is het bewustzijn over de gevolgen van gebrekkig afvalbeheer en klimaatverandering gegroeid, vooral voor kleine eilandstaten zoals Sint Maarten. De invoering van deze vergoeding betekent het begin van een nationale verschuiving naar modernere, duurzamere en verantwoordelijkere afvalbeheerpraktijken.”

‘Waste Vision 2050’

Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.