Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De vraag op Curaçao naar geestelijke gezondheidszorg is aangezwollen tot een kritiek punt.

psychDat blijkt uit een recent signaal vanuit het psychiatrisch ziekenhuis, de Capriles Kliniek, waar de druk op de zorgcapaciteit inmiddels zo hoog is opgelopen dat opnameafdelingen volledig vol liggen.
In gesprek met het Antilliaans Dagblad zegt directeur Henk Kamsteeg dat het geen tijdelijke piek betreft, maar een structurele ontwikkeling. ,,Veel meer mensen melden zich voor geestelijke zorg, zowel poliklinisch als voor ambulante begeleiding of opname.” De precieze oorzaken zijn nog niet vastgesteld, maar er zijn volgens Kamsteeg vermoedens dat sociale problemen, spanningen in gezinnen, de invloed van sociale media en armoede factoren zijn die bijdragen aan de stijgende zorgvraag.
Opvallend is dat ook jongeren steeds vaker psychische hulp nodig hebben. Om hierop in te spelen, heeft Capriles sinds november een aparte jongerenafdeling geopend.
De signalen uit de kliniek sluiten aan bij een bredere trend. De stijging in geestelijke zorgvraag is geen lokaal verschijnsel: ook in andere landen wordt melding gemaakt van een toegenomen behoefte aan psychische ondersteuning, benadrukt de directeur.
Het gevolg van de toegenomen zorgvraag op Curaçao is dat Capriles structureel op de grenzen van zijn capaciteit werkt. De kliniek beschikt over 178 opnamebedden, waarvan 32 op de afdeling Intensieve Zorg. Volgens Kamsteeg zijn alle bedden bezet, ook op afdelingen waar in principe ruimte moet zijn voor spoedgevallen.
,,Normaal houden we altijd enkele bedden vrij voor acute opnames”, zegt Kamsteeg. ,,Maar we moeten nu zelfs overwegen om bedden in de crisiskamer vrij te houden.”
Een groot probleem is dat cliënten die al uitbehandeld zijn, vanwege de situatie aldaar, niet naar huis kunnen. Ook kunnen cliënten niet uitstromen naar andere zorginstellingen zoals verzorgingstehuizen of de gehandicaptenzorg. Hierdoor verblijven zij noodgedwongen op de afdelingen van Capriles, waardoor er geen nieuwe opnamecapaciteit vrijkomt. Dit zorgt voor een opeenstapeling binnen het systeem.
Om de knelpunten aan te pakken, is Kamsteeg onder meer in gesprek met het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). GMN-minister Javier Silvania heeft in juni een meeting met meerdere zorgpartners gehad, waaronder Capriles, SGR, Sonrisa en Brasami. Kamsteeg geeft aan dat in ieder geval met Stichting New Creation wordt overlegd om acht tot tien cliënten van Capriles daar te plaatsen. Toch zijn er nog obstakels, zoals onduidelijkheid over tarieven en toestemming, die verdere samenwerking met andere zorginstellingen bemoeilijken. ,,Als die knelpunten worden opgelost, kunnen we flink uit de brand worden geholpen”, zegt Kamsteeg.
Voor de cliënten is de kwaliteit van zorg vooralsnog gewaarborgd, benadrukt de directeur. ,,Zij merken op dit moment weinig van de situatie. Ons personeel werkt zich daarentegen werkelijk een slag in de rondte.”
Om de druk op te vangen en toekomstbestendig te worden, is Capriles inmiddels een traject gestart om de capaciteit in opnamebedden en de verpleegkundige zorg uit te breiden. Ook wordt geïnvesteerd in ambulante zorg (zorg buiten de instelling, zoals thuisbegeleiding) en in preventie, zodat mensen eerder hulp krijgen en een opname mogelijk kan worden voorkomen. ,,Capriles heeft een opnameplicht voor mensen in geestelijke nood. Als een opname noodzakelijk is, wordt de cliënt opgenomen”, aldus Kamsteeg.