John Amarica (Selikor): Recycling moet op de agenda komen
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Wettelijke barrières en een gebrek aan afvalbeheerbeleid houden recyclingprojecten tegen. Dat is naar voren gebracht door John Amarica van vuilverwerkingsbedrijf Selikor die samen met het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) het platform KòRRRsou.com heeft gelanceerd. Tijdens een presentatie over ‘transforming waste to value’ heeft Amarica stilgestaan bij eerder uitgevoerde onderzoeken bij Selikor.
Beleidsaanpassingen die volgens de onderzoeken nodig zijn om recycling en afvalverwerking te stimuleren zijn preventie (door bijvoorbeeld bepaalde (verpakkings)materialen te verbieden), fiscale voordelen voor recyclingbedrijven, verplichte afvalscheiding voor bedrijven, strikte regulering van illegale afvaldumping en handhaving van boetes om naleving af te dwingen. Een voorbeeld van wetgeving die er volgens Amarica moet komen, gaat over de verplichting tot ‘bronscheiding’, scheiding van afval bij bedrijven en kantoren. Daar is overigens bewustwording en educatie voor vereist.
De expert is dieper ingegaan op vier veelbelovende opties voor afvalverwerking, te weten compostering, verwerking van bouwafval, recyclen van plastic, papier en metalen en afval-naar-energie.
Compostering heeft volgens de onderzoeken een positief verdienmodel. Deze vorm van recyclen is goedkoper dan storten. Met een faciliteit waar bedrijven en het publiek organisch afval kunnen aanleveren kan dit worden verwerkt tot compost en houtsnippers. Dat levert een potentiële reductie van afvalstort op van 18.000 ton per jaar. ,,Composteren en versnipperen van organisch afval behoort tot de meest direct haalbare opties. Het levert producten op die lokaal verkocht kunnen worden en financieel rendement opleveren. Hiermee kunnen geïmporteerde compost, potgrond en houtsnippers worden vervangen. De uitdaging is wel dat dit betrokkenheid vereist van het publiek en correcte bronscheiding”, zo wordt eraan toegevoegd.
Ook een voorziening waar (bouw)bedrijven bouw- en sloopafval kunnen aanleveren voor sortering om materialen zoals zand, grind en herbruikbare bouwelementen terug te winnen levert geld op. De afvalstort neemt daarmee met 10.000 ton per jaar af. De kosten voor een dergelijke faciliteit zijn berekend op 25 gulden per ton. Maar ook hier is ondersteunende wetgeving voor nodig om sortering te verplichten. Recycling van bouw- en sloopafval vindt al plaats op Curaçao, maar om het volume te vergroten is voorsortering van dit afval nodig.
Verder pleit Amarica voor een samenwerking met bestaande recyclingbedrijven (zoals die voor plastic, papier/karton en metalen) in de vorm van een coöperatie om zo een afvalverwerkingspunt gezamenlijk te exploiteren als één entiteit. De potentiële afvalreductie is 12.000 ton per jaar. De kosten voor deze verwerking worden geschat op 52 gulden per ton. De uitdaging is echter dat dit investeringen vereist in de infrastructuur en dat publiek-private samenwerking nodig is.
Afval-naar-energie is wel heel duur. Het gaat hier om apparatuur waarmee brandbaar vast afval verbrand wordt om elektriciteit op te wekken. Dit levert ruimte op van 76.000 ton per jaar. De kosten om dit te verwerken zijn echter hoog, namelijk 298 gulden per ton. Dat komt door de hoge investerings- en operationele kosten. Bovendien vereist dit traject steun van de overheid en een gegarandeerde afnemer van de opgewekte energie, bijvoorbeeld Aqualectra.
Hoe moet dit betaald worden?
Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.