Toekomstige ontwikkelingen op energiegebied

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ook Curaçao zou zich, gebaseerd op een helder energiebeleid, in de toekomst moeten richten op de realisatie van een ‘energy cloud infrastructure’ waarbij wind- en zonne-energie tezamen met batterij-opslag en elektrische voertuigen (EV’s) een geïntegreerd geheel vormen.

EnergietransitieHet Energy Cloud Model is een concept dat verwijst naar een nieuw, digitaal en gedecentraliseerd energiesysteem waarbij energieproductie, -opslag, -verbruik en -uitwisseling worden beheerd via digitale technologieën. In plaats van eenrichtingsverkeer van centrale energieproducent naar gebruiker, zoals in het traditionele model, draait het bij het Energy Cloud Model om een netwerk van onderling verbonden spelers zoals huishoudens, bedrijven, EV’s, batterijen, zonne- en windinstallaties, die energie onderling kunnen uitwisselen.
Deze boodschap werd naar voren gebracht tijdens een seminar afgelopen week, georganiseerd door de Vereniging van Nederlands-Antilliaanse Economen (‘Economenclub’), over de ontwikkelingen op energiegebied.
Aan het woord kwam als eerste de financieel directeur van Aqualectra, Neysa Isenia. Zij lichtte toe waar Aqualectra momenteel staat en wat de plannen voor de toekomst zijn. De tweede spreker was de directeur van 2Bays (voorheen Refineria di Kòrsou) Patrick Newton, die aangaf wat de nieuwe visie is, wat de plannen zijn op het oude raffinaderijterrein en met de olieterminal op Bullenbaai.
Ramon Chong, projectleider en staffunctionaris van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) legde uit wat de ambitieuze plannen zijn rond de productie van waterstof via grote voor de Curaçaose kust drijvende windmolens. Tot slot ging de internationale energie-expert Jan Vrins in op de internationale trends op energiegebied.

’Leer van andere eilanden die een succesvolle energietransitie hebben doorgemaakt, bijvoorbeeld Hawaï‘

Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.