EQ teleurgesteld over ‘slechte’ contacten met lokale overheid

Van onze correspondent
Kralendijk - Eenzaamheid, gebrek aan veiligheid, een kleiner en kleiner wordend zelfbeeld. Dat overkomt vaak iemand die niet voldoet aan het heteronormatieve beeld van de kerk, de maatschappij of de vriendenkring.

BONbuitengeslotenJudith Brekelmans ging tijdens een lezing bij de Rotary Club Bonaire (RCB) dieper in op de problemen die worden ervaren door mensen die ‘anders‘ zijn en wat de stichting EQ betekent voor deze groep. ,,De heteronorm zit in de taal van het eiland: Marikon! Je bent toch geen mietje? En de taal kwetst. Vooral jongeren die niet aan de ‘norm’ voldoen hebben het moeilijk op Bonaire. Ze durven niet over gevoelens te praten. Als er geen veilig vangnet is, worden die gevoelens onbespreekbaar. Wat moet je dan met jezelf aan”, aldus Brekelmans.
Maar al te vaak worden mensen gediscrimineerd die openlijk anders dan hetero zijn. Bij het huren van een huis, bij een sollicitatie bij een supermarkt. En zonder baan is er al snel sprake van armoede. Studie is een uitkomst: van het eiland af. Maar lang niet iedereen kan gaan studeren. ,,De stichting EQ bestaat tien jaar op Bonaire”, legt Brekelmans uit. ,,De stichting biedt een luisterend oor aan iedereen die anders is dan hetero.“ In de tien jaar van haar bestaan, heeft EQ goede contacten opgebouwd in Den Haag, maar het lukt niet om vergelijkbaar contact te hebben met gezagsdragers van OLB.
Het heteronormatieve beeld speelt ook in de kerken een grote rol. Afwijkende gevoelens mogen soms wel, maar alleen als je er geen praktiserende invulling aan geeft. ,,Sommige kerkvoorgangers gaan veel verder en roepen dat er sprake is van een ziekte die via therapie moet worden genezen. Of dat mensen die afwijken van de heteronorm moeten worden verbannen van Bonaire.” Rijksvertegenwoordiger Jan Helmond pleitte op 4 mei over een open houding, omdat die ander er gewoon mag zijn. Omdat hij of zij evenveel recht heeft op een plek onder de zon. En evenveel recht heeft om gezien en gehoord te worden. Brekelmans zegt blij te zijn met de woorden van Helmond.
Van 16 tot 21 juni is er weer de Pride Week met een zorgsymposium over transgenders, een live zangeres, een drag queen en in de bibliotheek een programma van kunstenaars voor kinderen met de vele voorbeelden uit de natuur van anders dan heteroseksuele relaties. Brekelmans roept iedereen op om te helpen. ,,Dat kan heel simpel met het dragen van een veelkleurig speldje dat betekent: Ik luister naar je, ik wil de moeite doen je te begrijpen.”