Spandoek: ‘Schoof, laat ons erfgoed niet in zee verdwijnen’

Van onze correspondent
Kralendijk - Premier Dick Schoof is tijdens zijn kennismakingsbezoek op Bonaire opgewacht door eisers in de Klimaatzaak Bonaire. Zij hielden bij het bezoek aan de witte slavenhutjes een spandoek vast met de tekst: ‘Schoof, laat ons erfgoed niet in zee verdwijnen’.

BONspandoekDe slavenhutjes op het zuidelijke deel van het eiland zijn belangrijk cultuurhistorisch erfgoed. Met deze actie wilden de eisers aandacht vestigen op de rechtszaak die zij samen met Greenpeace Nederland tegen de Staat voeren. Zo eisen ze rechtvaardig klimaatbeleid van de premier en hebben niet voor niets de slavenhuisjes bij Witte Pan gekozen om Schoof hierop aan te spreken. De inwoners van Bonaire dreigen deze belangrijke tastbare herinnering aan het pijnlijke slavernijverleden te verliezen door de stijgende zeespiegel als gevolg van de klimaatcrisis.
Danique Martis is een van de eisers. Er wordt volgens haar met twee maten gemeten. ,,Wij staan hier vandaag omdat wij klimaatrechtvaardigheid eisen. Het is belangrijk dat de Nederlandse regering verantwoordelijkheid neemt. De Caribische gemeenten worden al te lang vergeten. Voor Europees Nederland zijn er wel plannen voor bescherming tegen de stijgende zeespiegel en andere gevolgen van de klimaatcrisis, maar voor Bonaire nog niet. Wij willen dat Schoof zijn verantwoordelijkheid neemt en ook beschermende maatregelen neemt voor ons.”, aldus Martis.
De slavenhutjes zijn uniek en een van de weinige tastbare herinneringen aan het slavernijverleden. Wat er met dat erfgoed dreigt te gebeuren, is te zien op de afbeelding van de muurschildering die aan premier Schoof werd overhandigd. Daarop staan de slavenhutjes onder water. ,Het is goed dat we premier Schoof naar ons hebben laten luisteren”, zegt Martis. ,,Maar hij maakte ook duidelijk dat we niet de hoop moeten hebben dat dit kabinet gaat doen wat nodig is voor ons. Dus we gaan sowieso door met onze rechtszaak voor klimaatrechtvaardigheid voor Bonaire.”

Kabinet geeft geen prioriteit aan klimaatbeleid...

Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.