Prehistorische overblijfselen naar tentoonstelling in Nederland
Van onze correspondent
Kralendijk - Lauriane Ammerlaan, directeur van Bonaire Archaeological Institute (Bonai)), is op 16 april vertrokken naar Nederland met een bijzondere en symbolische lading: een kleine kist, gevuld met zes inheemse artefacten die onlangs zijn ontdekt op een archeologische vindplaats in Amboina, achter de SGB, en een artefact van Tanki Maraka.
Deze artefacten, klein van formaat, maar groot in betekenis, zijn volgens Ammerlaan stille getuigen van het prekoloniale leven van de oorspronkelijke bewoners van Bonaire. Een stuk keramiek, een pijlpunten of een eenvoudig stenen werktuig, elk object vertelt een diep verhaal van overleving, aanpassing en verbondenheid met de natuur.
Ammerlaan vertegenwoordigt Bonaire op een grote internationale tentoonstelling die vandaag in Nederland van start gaat. Maar zij zal daar niet alleen zijn. Ook de andere vijf eilanden, die ooit samen de Nederlandse Antillen vormden, zijn aanwezig met ieder hun eigen culturele schatten. Samen brengen zij een breed en rijk Caribisch verhaal. ,,Het is een tentoonstelling die niet alleen een brug slaat tussen de eilanden en Europa, maar ook tussen de eilanden onderling. Dit is een kans om onze oorsprong, onze wortels en onze stem, die zo vaak niet gehoord wordt, een plek te geven op een internationaal podium , aldus Ammerlaan.
Het overdrachtsmoment op Bonaire was volgens de aanwezigen heel bijzonder. Alfrida Martis, kwartiermaker Cultuur bij de overheid, legde symbolisch haar hand op de kist en droeg deze met zorg over aan Ammerlaan, als een heilige relikwie en met diepe eerbied.