Van onze redactie
Rio de Janeiro - De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft een laatste poging gedaan om de impeachmentprocedure die tegen haar loopt stop te zetten. Ze vroeg het hooggerechtshof om de procedure te stoppen. Eerdere soortgelijke pogingen van de president en haar aanhangers zijn op niets uitgelopen, aldus <I>La Chispa<I>.
De Senaat van Brazilië is gisteren begonnen met de zitting die het lot van president Dilma Roussef bepaalt. Het is niet duidelijk hoe lang de zitting duurt, mogelijk tot vanmorgen. De zitting over deze kwestie in de Braziliaanse Tweede Kamer in april duurde dagen.
Als er een meerderheid van 81 stemmen wordt behaald zal Rousseff gedurende zes maanden geschorst worden. Vicepresident Michel Temer neemt dan de macht over. Verwacht wordt dat deze meerderheid behaald wordt en dat Rousseff het presidentieel paleis zal moeten verlaten.
Minstens vijftig van de 81 Braziliaanse senatoren zullen voor een afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff stemmen. Dit meldde gisteren de krant <I>Folha do São Paulo<I> na ‘een eigen enquête’ onder de leden van de Braziliaanse Senaat.
Toch was het deze week nog even spannend. Waldemir Maranhão, een lid van het parlement, dat al eerder stemde voor de impeachmentprocedure zei dat hij de beslissing van zijn Kamer ongeldig zou proberen te verklaren. Binnen 24 uur kwam hij echter terug op zijn beslissing.
Ondertussen stelt Rousseff zich strijdbaar op. In een toespraak zei ze: ,,Ik zal geen ontslag nemen. Dat is nooit in mijn hoofd opgekomen.” De eerste vrouwelijke president van Brazilië beweert dat de impeachmentprocedure eigenlijk een juridische staatsgreep is van haar politieke tegenstanders. Ze ontkent de beschuldigingen dan ook alle beschuldigingen van corruptie die tegen haar worden geuit. Volgens haar tegenstanders zou ze gesjoemeld hebben met overheidsfinanciën om een groeiend begrotingstekort te verbergen tijdens de verkiezingen die zouden leiden tot haar tweede termijn in 2014.
Aanhangers van Rousseff gingen de straat op om te protesteren tegen het afzetten van de president. Op verschillende plaatsen blokkeerden ze wegen, wat tot grote problemen leidde in verschillende Braziliaanse staten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.