Van onze redactie
Lima - Na het tellen van 40 procent van de stemmen heeft Keiko Fujimori (40) zo goed als zeker de eerste ronde van de Peruaanse presidentsverkiezingen gewonnen. De dochter van ex-president en -dictator Alberto Fujimori, die in de cel zit, behaalde 39 procent van de stemmen volgens de exitpolls. Dat is te weinig voor een directe verkiezing. In juni zal ze het nog tegen de nummer twee, de econoom Pedro Kuczynski (77), op moeten nemen, dat schrijft NRC.
Fujimori stond te boek als favoriet deze ronde. Ze had minimaal 50 procent van de stemmen nodig om een tweede ronde te voorkomen, die op 5 juni plaatsvindt.
In een tweestrijd met Kuczynski is Fujimori allesbehalve zeker van het presidentschap. Ze heeft last van de slechte reputatie van haar vader Alberto Fujimori, die van 1990 tot 2000 een dictatoriaal regime voerde. Fujimori zit sinds 2007 vast voor misstanden tijdens zijn regeertermijn en mensenrechtenschendingen. Hij zit momenteel een gevangenisstraf uit van 25 jaar voor het toestaan van executies.
Keiko beloofde geen gratie te verlenen aan haar vader als ze president is. Toch hebben veel Peruanen aangegeven niet te stemmen voor iemand die geassocieerd kan worden met haar vader. Vorige week gingen duizenden te straat op om te waarschuwen voor Keiko’s verkiezing, die het autoritaire bewind terug zou kunnen brengen.
Met de overgebleven kanshebbers Fujimori en Kuczynski is Peru zo goed als verzekerd dat tijdens een volgende presidentstermijn vast wordt gehouden aan de vrijemarkteconomie. Het linkse congreslid Veronika Mendoza, die derde staat in de exitpolls, boezemde door haar kandidaatstelling angst in bij investeerders.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.