Van onze redactie
Parijs - Brazilië heeft zich op de valreep aangesloten bij de ‘High Ambition Coalition’ op de klimaattop in Parijs. Dat is een potentieel erg belangrijke ontwikkeling, zeggen waarnemers, omdat het land in de laatste uren van de onderhandelingen bruggen heeft kunnen bouwen tussen de coalitie en de groeilanden, aldus IPS.
Tony de Brum, minister van Buitenlandse Zaken van de Marshall Islands, oogstte applaus toen hij vrijdagnamiddag aankondigde dat Brazilië zich bij de coalitie aansloot. Het is dan ook een belangrijke ontwikkeling in de laatste uren van verhitte onderhandelingen in aanloop naar een akkoord. De zogenaamde High Ambition Coalition bestaat uit de Europese Unie en Afrikaanse, Caribische en Pacifische staten. Gisteren traden ook de Verenigde Staten toe.
De landen in de coalitie ijveren voor een ambitieus akkoord in Parijs. Zo'n akkoord moet voor hen een maximale temperatuurstijging van 1,5 graden vermelden en een duidelijk doelwit voor de afbouw van de CO2-uitstoot op lange termijn. Ze ijveren ook voor een vijfjaarlijkse herziening van de nationale klimaatbeloften en duidelijke en transparante regels om de vooruitgang te meten.
Dat nu ook een groeiland toetreedt, kan een ‘game changer’ zijn in de gesprekken, zegt Martin Kaiser, hoofd Internationale Klimaatpolitiek bij Greenpeace. ,,Deze toetreding van Brazilië kan de hele dynamiek in de laatste uren veranderen”, zegt hij. ,,Er waren tot nog toe geen groeilanden in de coalitie. Dankzij deze ontwikkeling kan Brazilië een bruggenbouwer worden met de anderen.”
,,De volgende uren moeten nu gebruikt worden om de grootste uitstoters ter wereld samen aan te moedigen om een ambitieus klimaatakkoord te sluiten”, zegt hij. ,,Een akkoord dat het duidelijke signaal geeft dat fossiele brandstoffen uitgefaseerd moeten worden en we de transitie moeten maken naar een toekomst op basis van hernieuwbare energie.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.