Van onze redactie
Rio de Janeiro - De Braziliaanse regering heeft de mijngiganten Vale en BHP Billiton boetes opgelegd wegens een dambreuk bij een mijn die ze gezamenlijk beheren, aldus La Chispa.

De voorlopige boete bedraagt 66,3 miljoen Amerikaanse dollar. President Dilma Rousseff zei dat het land ‘op de eerste plaats de verantwoordelijken wil beschuldigen’.
Op 5 november braken twee dammen bij de mijn Samarco in het zuiden van Brazilië, met een dodelijke modderstroom als gevolg. Autoriteiten hebben de dood van acht mensen bevestigd en de vermissing van negentien personen. De modder wordt getest op mogelijke giftige stoffen van de mijn.
De bedrijven kunnen nog hogere boetes verwachten voor vervuiling van het water en schade aan lokale gebieden. Overheidsaanklagers onderzoeken of er ook een strafrechtelijke vervolging kan worden ingezet. 
Op een persconferentie bood het hoofd van BHP, Andrew Mackenzie, zijn excuses aan voor het incident. Hij zei: ,,We zijn voor 100 procent bereid om alles te doen wat we kunnen om Samarco te steunen en dit te herstellen.” De oorzaak van de dambreuk is nog niet vastgesteld.
Mijnbouw is de derde grootste industrie van Brazilië. De Braziliaanse minister van Mijnbouw zei dat de regering een controle zou laten uitvoeren op andere dammen en mijnen in het land.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.