Van onze redactie
Paramaribo - Patiënten die afhankelijk zijn van het Nationaal Nierdialyse Centrum (NNC) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zijn al enige tijd ongerust, aldus de Ware Tijd. Deze ongerustheid nam toe, toen woensdag de Patiëntenraad van het centrum had vernomen dat er een tekort is aan materiaal en de dienstverlening daarom stopgezet zou worden. Dit komt door betalingsachterstand van de overheid aan het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) dat medicamenten en andere benodigdheden levert.
Hoewel het ziekenhuis in de tussentijd met ondersteuning van andere lokale nierdialysecentra een noodoplossing heeft gevonden, is de Patiëntenraad niet over zijn bezorgdheid heen. ,,We zijn allemaal in de war. Het is erg wat er nu gebeurt. Dit is zuiver het gevolg van de financiële situatie. We zitten in diepe problemen”, zegt Siegfried Tjitrotaroeno, lid van de Patiëntenraad. Tot eind deze maand wordt het tekort aan nierdialysemateriaal met behulp van de andere centra opgevangen. ,,Tegen die periode moet een nieuwe voorraad van de buitenlandse leverancier aankomen”, zegt AZP-directeur Antoine Brahim. Het BGVS kon wegens de verlate uitbetaling door de overheid de leverancier niet op tijd betalen. Er is trouwens eerder al een betalingsachterstand geweest. Het gaat naar verluidt om betalingsachterstanden van ruim 400.000 euro aan diverse leveranciers.
Nadat de Patiëntenraad had gehoord dat de dienstverlening stopgezet zou worden, is er onmiddellijk een brandbrief gestuurd naar het ministerie van Volksgezondheid, het NNC, de directie van het AZP, de minister van Financiën en de voorzitter van De Nationale Assemblee. Daarin wordt verwezen naar de slechte betalingsdiscipline van de overheid, die de optimale zorg aan de nierpatiënten in gevaar brengt. Beweringen van de Patiëntenraad als zou geld voor het dialysecentrum voor het ziekenhuis gebruikt worden, zijn door Brahim tegengesproken. Hij herhaalt opnieuw de al vele keren aangehaalde moeilijke situatie waarin ziekenhuizen met het wegvallen van de overheidssubsidie en de ingestelde basiszorgverzekering verkeren. Van de meer dan zevenhonderd Surinamers die dialyseren, ondergaan ongeveer vierhonderd deze behandeling bij het Nationaal Nierdialyse Centrum van het AZP.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).