Van onze redactie
Montevideo - Sinds afgelopen zondag is Tabaré Vázquez de nieuwe president van Uruguay. Tijdens de plechtigheden in hoofdstad Montevideo waren zijn eerste woorden: ,,Het leven heeft me een tweede kans gegeven”, en ,,We vieren dertig jaar van ononderbroken democratie.” Vázquez (75), van beroep kankerspecialist, was eerder, van 2005-2010 president en werd opgevolgd door José Mujica.
Vázquez, leider van de linkse coalitie Frente Amplio (Breed Front) was in 2005 de eerste progressieve president in de geschiedenis van Uruguay. Hij volgt nu de ex-guerrillero Mujica op, wiens populariteit gedurende zijn zesjarig bewind tijdens de inauguratieceremonie duidelijk bleek. Latijns-Amerikaanse presidenten, onder wie Raúl Castro van Cuba, Michelle Bachelet van Chili, Dilma Rousseff van Brazilië en Daniel Ortega van Nicaragua, koning Juan Carlos van Spanje en delegaties uit de hele wereld waren bij de plechtigheid aanwezig.
De nieuwe president zei dat zijn voorganger ‘een referentiepunt van de eerste orde was’ en dat hij zou doorgaan met het doorvoeren van sociaal beleid dat het land de laatste tien jaar heeft veranderd. De vertrekkende Mujica (79), die nog steeds een hoge populariteit heeft (65 procent), laat het land achter met een groeiende economie, hogere salarissen en een laag werkloosheidscijfer.
De voornaamste ambitie van Vázquez is dat Uruguay de grote sprong naar ontwikkeling maakt. Het land kent al tien jaar economische groei met cijfers boven de 5 procent, een sterke daling van de armoede en een werkloosheidscijfer van rond de 6 procent. Vázquez wil het land decentraliseren, grote infrastructurele werken realiseren en een commissie instellen die de verblijfplaats van de verdwenen personen tijdens de dictatuur (1973-1985) vaststelt.
Mujica blijft actief in de politiek; hij neemt plaats in de Senaat en zal een grote invloed hebben in het nieuwe parlement. Bij de laatste verkiezingen kreeg zijn partij binnen de coalitie (Movimiento de Participación Popular, MMP, Beweging van Volks Participatie) de meeste stemmen. Daardoor is hij de leider van een belangrijke groep in het parlement.
Naast de gunstige sociaaleconomische omstandigheden, staan Vázques ook uitdagingen te wachten die hij erft van zijn voorganger of die zelfs al spelen sinds zijn vorige ambtstermijn. Ten eerste de onderwerpen onderwijs en veiligheid; daarover maken de Uruguayanen zich het meeste druk. Het land kende de laatste jaren diverse lerarenstakingen en hoge aantallen zittenblijvers. Ook bestaat er een groeiend gevoel van onzekerheid, ook al zeggen statistieken dat Uruguay een van de veiligste landen van Zuid-Amerika is.
Ten tweede de Wet op marihuana. De regulering van de verbouw, distributie en verkoop van marihuana kende de meeste controverse zowel binnen- als buitenlands. De meeste Uruguyanen zijn tegen, ook als is de wet aangenomen.
Ten derde de komst van gevangenen van Guantánamo. Mujica kondigde in maart 2014 aan dat deze gevangenen tijdelijk in Uruguay zouden verblijven. Hoewel volgens peilingen de meeste mensen hier tegen waren, kwamen de eerste gevangenen in december 2014 aan.
Als vierde uitdaging de Syrische vluchtelingen. Mujica opende de poorten voor een groep Syrische vluchtelingen die de oorlog in hun land waren ontvlucht. In oktober 2014 arriveerden de eerste vijf families (42 personen).
Ten slotte de rechtszaak met Philip Morris. In 2006 trad onder het presidentschap van Vázques een verbod op roken in openbare ruimtes in werking. Ook verschenen toen de eerste waarschuwingen over de gevolgen van roken. In 2009 stonden die op 80 procent van de pakjes. Dat leidde tot een conflict met de tabaksgigant Philip Morris, die het zag als een aanslag op de investeerders. Het bedrijf spande een zaak aan bij het Internationale Centrum over Geschillen over Investeringen (Ciadi) van de Wereldbank. In 2015 worden uitspraken verwacht.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.