De carnavalsroute blijft ongewijzigd, er verandert niets. Alle eerdere beslissingen worden teruggedraaid.
Laten wij samen het volgende experiment doen. Neem een blanco vel papier. Zet linksonder een punt A en rechtsboven een punt B. Teken nu een boog naar boven van A naar B. Vervolgens tekent u een boog naar beneden van B naar A. Het resultaat is een lus van A naar B en terug, een dikke worst.
Arceer de oppervlakte van de lus. De oppervlakte van de lus is de verrichte arbeid om van A naar B te gaan en terug, dus het verlies. U bent immers terug waar u was. Punt A is de oude carnavalsroute en punt B is de nieuwe route. De oppervlakte is een maat voor de verloren tijd, energie en arbeid van iedereen die bij de besluitvorming rond de carnavalsroute betrokken waren. In Shut geloosd.
In de natuurkunde heet dit verschijnsel hysteresis, niet te verwarren met hysterie, wat het in dit geval ook is. In de bestuurskunde heet het bestuurlijke drukdoenerij, het volk een dikke worst voorhouden.
Roy Evers, Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.