Een kleine en moderne raffinaderij in een hoekje met GreenTown ernaast en tussen de wrakken van de Isla door, is weer een slap voorstel van hoe je water bij de wijn doet. Natuurlijk, alles kan. Het is wel zo dat nadat je water bij de wijn hebt gedaan het noch water noch wijn is. Het is een slap aftreksel. Curaçao moet een keer ophouden met de ‘you want your cake - and eat it too’ praktijken toe te passen. Kies of het één of het ander. Je zet een raffinaderij en een duurzaam icoon niet naast en door elkaar heen. Wie bedenkt zoiets? Wat een slap voorstel is dat. Waarom? Pa skapa kara? Om geen gezichtsverlies te lijden? Ooit gehoord van een ‘duurzame’ oplossing. Een sustainable oplossing, en dan bedoel ik met ‘sustainable’ een houdbare, bewaarbare conserveerbare oplossing. Iets waar je op kunt blijven bouwen.
Er liggen nu drie alternatieven op tafel:
1. Een hek om het terrein plaatsen en wachten.
2. Het terrein schoonmaken en er een industrieel park van maken.
3. Het plan van Stephan Martina, raffinaderij kleiner maken – met een maritiem centrum eromheen.
Het laatste komt veel overeen met het plan van de Lighthouse Club uit de jaren 90. GreenTown heeft toen met de LightHouse Club om de tafel gezeten en hun plannen met permissie overgenomen en er op doorgeborduurd zonder raffinaderij. Waarom? Omdat de toekomst duurzaam dient te zijn willen wij onze aarde behouden en onze kinderen een goede toekomst geven. Olie en gas passen niet meer in een duurzame wereld.
Curaçao heeft nú de kans om vooruit te kijken en te doen wat er gedaan moet worden voor de toekomst. Curaçao kan nu de wereld laten zien dat, zo klein als we zijn, we leiderschap bezitten en dat ook durven toe te passen. Laten we dit leiderschap tonen door een duurzame weg te kiezen. Niet de weg met de minste weerstand. Ik garandeer je dat Curaçao met deze beslissing de wereldpers haalt, toeristen begint aan te trekken en de welvaart op Curaçao binnen één jaar toeneemt.
GreenTown is reeds de weg van een duurzame economische ontwikkeling ingeslagen. Daarnaast is ze de weg ingeslagen om de aarde op te ruimen, waar onze kinderen in de toekomst moeten wonen. Het gaat om het bestaan op Curaçao nu en voor de toekomst te verbeteren. Meer inkomen en permanente werkgelegenheid te scheppen. Dat dient de grond te zijn waarop gebouwd dient te worden.
De parlementariërs Alex David Rosaria en Omayra Leeflang streven iedereen voorbij met hun duurzame instelling. Zij zijn de toekomst van Curaçao. De rest klungelt weer wat door. Het is tijd dat ook leiders uit onze gemeenschap van zich laten horen. Investeerders, sponsors, supporters, sympathisanten, universiteiten, laat openlijk van je horen. GreenTown kan dit niet alleen blijven doen.
Andrés Casimiri, Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.