Geachte lezer,
Het is de hoogste tijd dat we ons nestje schoon houden en ons meer hygiënisch gedragen.
De titel verwijst naar het hoofdprobleem: die vermaledijde mug die chikungunya veroorzaakt - koorts, bottenpijn, huiduitslag met verschrikkelijk veel jeuk, bedlegerigheid gedurende 2 tot 3 weken, en kan zelfs maanden daarna nog pijnlijke gewrichten veroorzaken. Deze mug gedijt in smerigheid die wij veroorzaken door overal troep achter ons te laten, in plaats van ons huisvuil in de daarvoor bestemde ‘kliko’ of buurtcontainer te gooien.
Een restaurant in de Zeelandia-buurt begroef al zijn troep op een naastgelegen terrein. Een tractor groef dan een gat en alle etensresten en troep werden daarin gestort, waarna het gat werd gedicht. Lijkt erg hygiënisch. Lijkt, want waar men vuil stort of begraaft, zal het gaan gisten en zal er gas vrijkomen. Dit tast uw gezondheid aan en trekt allerlei ongedierte aan. Er hing een vieze geur en de omwonenden hadden er last van. Toen dit bekend werd, moest de eigenaar alle troep opgraven en op eigen kosten naar de vuilnis stortplaats transporteren.
Sommige experts beweren dat het Caribisch gebied zal blijven lijden onder dat verdomde chikungunya-virus, die nog erger zal worden, omdat veel Caribische gemeenschappen onvoldoende alert en voorbereid zijn om de broedplaats van deze vlieg te bestrijden: opeenhoping van troep! Dit betekent dat dit chikungunya-gedonder ons leven zal blijven verpesten.
Maar wij kunnen wel degelijk dit fenomeen bestrijden en onder controle krijgen indien ons gedrag hygiënischer is, indien wij ons huisvuil op de daarvoor bestemde plaatsen storten, indien wij strengere wetten tegen vervuilers maken en uitvoeren met behulp van camera’s en ‘drones’; indien wij ons meer sociaal en mensgericht opstellen en ophouden ons te gedragen zoals die verdomde mug die in troep gedijt.
Wij moeten ons meer bewust zijn van het gevaar dat wij lopen wanneer wij onze normen en discipline overboord gooien en een onhygiënische leefomgeving scheppen, omringd door troep, vergeven van muggen en vliegen, kakkerlakken en ratten, die allerlei ziekten veroorzaken.
Geachte lezer, wij zijn mensen, geen muggen die in troep gedijen. Alleen wijzelf kunnen onze gemeenschap bevrijden van dit chikungunya-virus. Wij kunnen niemand anders de schuld geven en zeggen: ,,Het mes heeft me gesneden”, omdat wij zelf dit drama hebben veroorzaakt.
Laten we samen een gezonde en prettige leefomgeving scheppen, vrij van ziekten, veroorzaakt door troep!
Joseph ‘Jopi’ Hart, Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).