Heeft u dat nu ook? Als we eerlijk zijn, wie wil er nou dat gedoe met driemaal een zoen. Het is immers een opgedrongen hartelijkheid en overgewaaid uit andere culturen. Behalve deze te pas en te onpas getoonde intimiteit ontstaan er gênante gevolgen door het wederzijds afvegen van elkaars make-up met lacherige verontschuldigingen en het oprapen van de bril. Toch?
De gêne komt voort uit het feit dat onze cultuur ingetogen is. Net als voorheen de Nederlandse geaardheid zegt ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’ en deze uitspraak welhaast in de Hollandse vlag geborduurd is. Het forceren van handelingen die niet in onze genen zijn meegegeven, wekt schaamte op.
Al eerder schreef ik over die bruid die van elk der 300 gasten drie zoenen moest verduren. En niet alleen bij het binnenkomen maar ook bij vertrek. Waardoor zij de gehele huwelijksnacht in een badkuip heeft moeten liggen weken. U heeft misschien nog een rekenmachientje?
Laat ik tussen al het gesmak, gezuig en geplak en ‘exchanging germs’ even de hindoes noemen. Zij zijn de beschaving een voorbeeld. Als zij iemand begroeten gaat dat met enige afstand.
Leggen hun handen tegen elkaar en maken een kleine buiging. Uit respect en vanuit privacy. Hun klimaat heeft geleerd wat hitte kan doen met het verspreiden van ziekten. Laten wij van hen leren!
The kiss of dead
drie kussen
mijn bril scheef
daartussen,
plamuurt
‘verplicht pandoer’
het speeksel
van je broer,
van vrienden
en je zussen
ongeremd bij
aankomst
en vertrek
mijn snoet
zo welgemoed
met allerlei bacillen
dat mede door dat
vieze zoenen
zich verspreidt
bij biljoenen
en gaat van
hand tot hand.
Please zoen
en kus niet meer
maar wees alert
Ebola is
The kiss of dead!
Wij leven maar één keer

Martie Genger, Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).