Hoewel agressie niet goed te praten valt, is het wel begrijpelijk hoe vorige week een meneer tot zijn daad kwam om bij Banco di Caribe verhaal te gaan halen. Mijn vader van 79 is geen gespierde bodybuilder, maar een vriendelijke, goed opgevoede kapper, die zich aan de regels houdt, overal op tijd komt en altijd groet. Juist dan is het voor hem en ook voor mij onbegrijpelijk waarom Banco di Caribe, die best 1.000 gulden kan missen, mijn vader al vanaf 30 december 2013 aan het lijntje houdt, geen antwoord verschaft, zich van de domme houdt en blijft doen alsof zijn neus bloedt.
De feiten op een rijtje: Na iedere maand een beetje van zijn pensioengeld op zijn lopende rekening te laten staan, gaat mijn vader traditiegetrouw aan het einde van het jaar, dit keer op 30 december 2013, de gespaarde en welverdiende 1.000 gulden pinnen om de jaarwisseling fortuinlijk in te luiden met zijn familie en alle lekkernijen.
Geld bleek verdwenen, geskimd op 30 november 2013, om 15.38 uur. Mijn vader begon een lijdensweg bij Banco di Caribe, naar de politie, naar MCB (skimming heeft bij MCB ATM tankstation Vanddis Rio Canario plaatsgevonden). Het mysterie konden we maar niet begrijpen. Maar mijn vader heeft ooit voor het gemak bij de MCB-machine gepind, in tegenstelling tot het maandelijks pinnen bij BdC ATM San Lucas. ,,Dat had u niet moeten doen meneer”, zo leest mevrouw Hooi van de BdC mijn vader de les, want onze machines zijn beveiligd tegen skimming en dat geldt niet voor andere banken.
BdC zou contact opnemen met MCB zodat het geregeld kon worden. ,,Blijft u maar op uw rekening kijken, dan zorgen wij dat uw 1.000 gulden weer gestort wordt, zegt mevrouw Hooi. Wat? Bent u ook naar de politie geweest? Nou dan kunnen wij niets meer voor u doen. Dan is het een politiezaak, nee dat had u niet moeten doen”, zegt mevrouw Hooi weer. Ze vierde net haar 15e jaar in dienst bij Banco di Caribe en had ons niet gezegd dat naar de politie gaan uit den boze was omdat ze dat na al die werkjaren zelf niet wist, maar wel van ons verwachtte dat te weten. Bij diefstal moet je toch aangifte doen? Bij BdC gelden blijkbaar andere regels.
Goed, dan maar weer naar de politie: ,,Oh meneer, dit is eigenlijk een zaak tussen de banken, maar wij hebben al een aangifte van u en u moet ons blijven bellen, want we moeten een gerechtelijk bevel opvragen om de camerabeelden bij MCB op te vragen zodat we precies zien wie u op 30 november 2013 heeft geskimd.” We belden ons blauwpaars! ,,We hebben het druk met achter boefjes rennen, u hoort het zelf meneer, overal criminaliteit, onderbezetting, collega ziek. etc.” De telefoon werd niet opgenomen. Het leek wel alsof we de heer. Elvilia aan het lastigvallen waren. Conclusie, nooit gerechtelijk bevel, nooit camerabeelden, waarschijnlijk al vernietigd door de MCB.
Naar MCB: ,,Ja, dat kunnen wij uitzoeken. Zei u 30 november 2013? Oh, u bent geen klant van ons banko amigu? Dat is jammer, we kunnen niets voor u doen. Uw bank moet ons een verzoek sturen en tja, dat is nog niet gebeurd.”
Terug naar BdC. ,,Nee meneer, we sturen geen verzoek meer naar MCB, de procedure is gestopt want u bent naar de politie gegaan, dat had u niet moeten doen, de zaak ligt nu bij de politie.” Nou, u kunt de cirkel zelf verder invullen. Mijn vader sliep niet van ellende, boosheid door het onrecht en het gevoel voor de tweede keer in 2013 benadeeld te worden nadat hij al beroofd was van zijn dikke gouden koningsketting, terwijl hij al meer dan 40 jaar lekker op zijn balkonnetje de krant zat te lezen. Het jonge langbenige boefje dat snel over het hek sprong is nooit gepakt en de ketting is ook nooit gevonden; waarschijnlijk al ergens verkocht en gesmolten voor een habbekratsje.
Ik kon mijn vaders zorgen niet meer aanzien. ,,Dan maar naar Fundashon pa Konsumido tata, die gaan je helpen.” Eindelijk mensen die luisterden en er flink werk van maakten met hun juristen. Brief naar BdC, brief naar MCB. Beide banken gaven of niet thuis of beantwoorden met vage brieven en cirkel epistels van de heer Virginia van BdC. Uiteindelijk kon Fundashon pa Konsumido ook niets meer doen voor de heer Eugenio L. Osepa. We hebben ons best gedaan, wat waar is, maar mijn vader heeft zijn 1.000 gulden nog niet.
Mijn vraag aan de heer Virginia van Banco di Caribe en aan de heer Capriles van MCB: De gepensioneerde bejaarde kan niet meer genieten van zijn oude dag omdat zijn pensioen niets voorstelt, hij kan niet genieten van lekker een krantje lezen op zijn porch, hij kan nergens naartoe omdat hij geen geld heeft of het onveilig is. Mag hij tenminste rekenen op jullie goede service om zijn geld terug te krijgen? Mijn vader is al zo lang klant bij Banco di Caribe, jullie gedrag naar hem toe is schandalig geweest, nu nog. En even tussendoor: Hij wacht nu al meer dan een maand op BdC’s telefoontje voor zijn nieuwe pas. Dus geen 1.000 gulden en ook geen nieuwe pas. Misschien moet hij op zijn leeftijd toch maar naar de gym om bodybuilder te worden. Dan had hij tenminste wel zijn geld teruggekregen!
Ch. F. Osepa,
Een bezorgde dochter die wil dat haar vader met respect wordt behandeld door Banco di Caribe en MCB,
Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).