Met verbazing heb ik het artikel gelezen van Michelle da Costa Gomez over ‘Straatgroen sterft af door geldgebrek’. Ik verbaas mij dan over de argumenten die gebruikt worden en dat bomen en planten langs de autowegen dienen voor het verbeteren van de verkeersveiligheid. Er wordt gewerkt met planten die bij een eventuele botsing door een auto kapot gaan, maar de automobilist in leven laten! Door scheiding tussen voetpaden en autowegen ontstaat tunneleffect, waardoor automobilisten rustiger gaan rijden. De foto bij het artikel is van de nieuwe beplanting op de Wielsboulevard bij Julianadorp met 4 rijbanen en aan weerszijden een fiets- en voetpad over 1,5 kilometer. Als je naar de vangrails kijkt die de afgelopen jaren geplaatst zijn op ons eiland en in het bijzonder de 4-baanswegen dan is er bijna geen meter die niet is geraakt. Wat leren we hieruit? Dat deze vangrails noodzakelijk zijn en hun dienst bewezen hebben. Nu gaan we een 4-baansweg maken met aan beide kanten een voet/fietspad. Wat leert de praktijk? Dat recreanten deze voetpaden elke dag gebruiken met tientallen tegelijk en zelfs rondjes lopen. Wat leert de praktijk nog meer? Dat het 100 procent voorspelbaar is dat voertuigen tegen de palmbomen zullen opbotsen en dat ze de voet/fietspaden op zullen rijden. Deze hiervoor geplaatste boompjes zullen het voertuig echt niet tegenhouden. In het afgelopen jaar zijn al ten minste 5 lantaarnpalen aangereden. Het wachten is dus op het moment dat de recreant zal worden aangereden. Wat gebeurt er met de auto en de palm als men daar tegenaan rijdt? Het achteroprijdende verkeer botst tegen dit voertuig op, de palm zal omvallen op de andere weghelft en daar zullen de nodige voertuigen op elkaar botsen. En dan lees ik dat dit de verkeersveiligheid zou verbeteren? Dan lees ik de vertegenwoordiger van Veilig Verkeer verklaren dat de straatbeplanting groen van kleur moet zijn voor de verkeersveiligheid en dat onderhoud van vangrails veel duurder is dan een groene heg tussen de wegen? Wat zou er gebeuren als er 4 vangrails geplaatst worden? Ten eerste is de voetganger/fietser veilig plus het tegemoet komende verkeer en ten tweede redelijk veilig het achterop komende verkeer vanwege het effect van doorglijden langs de vangrail in de meeste gevallen. Wat doen we nu, palmen en boompjes plaatsen zogenaamd voor de veiligheid maar geen vangrails. Ik wil geen gelijk krijgen in de toekomst, maar als er 5 voetgangers worden doodgereden dan moet je zien hoe snel de vangrail geplaatst zal worden. Helaas kan ik blijkbaar de overheid niet overtuigen, maar overheid, houd ons niet voor de gek met dit soort veiligheidstheoriën!
Henk Pasman, Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).