Daar ga je dan op vrijdagochtend 9 mei 2014 naar het toch al verfoeilijke belastingkantoor aan de Regentesselaan om je inkomstenbelastingpapieren, mooi ingevuld en wel, af te geven. Daar sta je dan even later bij het afgifteloket met zo'n 15 man voor je. De bewaking duidt vervolgens op het bordje ‘Closed!’. Op navraag blijkt dat de dames en heren in vergadering zijn.
De rij wordt dikker en langer, maar geen tekenen van leven, gewoonweg Closed!. Voorzichtig wordt gefluisterd: ,,Welga!” ,,Maar”, breng ik hier tegenin, ,,Maar in de kranten stond net nog dat dit loket open zou worden gehouden om 'Janpubliek' gelegenheid te geven de 'Belastingkruisweg' te gaan. Niet dus. Stel je voor dat wij, alle belastingbetalers, hetzelfde zouden doen als die geldzuigers bij ons aan de deur staan met een deurwaarder om ons goede geld op te eisen? Wat dan? Dan heb je de poppen aan het dansen. Je ondergaat alles nog in lijdzaamheid en ik bewonder de grote rij van mensen die 'de keizer wil geven wat des keizers is'.
Maar na een half uur wachten hield ik het voor gezien, mijn knieën begonnen echt pijn te doen en ik dacht: ,,Wegwezen, Jantje, tot een volgende keer.” Maar ik bewonderde toch het berustende geloof van yu di Kòrsou in het systeem, een houding die ik zeker niet meer aan de dag kon leggen. Vertel me niet meer dat nos yu di Kòrsou een agressief volkje is.
Ds. Jan Jonkman, Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.