De uithaal van Eduard Halabi tegen het EOP ter gelegenheid van de opening van de Harmonie was geheel in harmonie met zijn eigen belang. Het EOP uit 1997 is verouderd en verstard. Het moet nodig dynamisch worden. Er moet een betere balans komen tussen economische ontwikkeling en milieu! Toerisme moet primair worden gesteld. Nu, zo stelt Eduard, dient het helaas louter als instrument om te regelen wat wel en wat niet ontwikkeld mag worden. Zo’n dictaat, vindt Eduard, ‘behoort in een moderne wereld niet meer thuis’. Spontaan schoot mij toen ik Eduards beklag las het ‘als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen’ voor de geest. Het lijkt me voor de moderne wereld van Eduard van het grootste eigen belang dat hij kan bouwen waar hij maar wil, dat wil zeggen waar hij voor zichzelf geld kan verdienen. Toerisme voert Eduard op om aan te geven dat hij het met het belang van de gemeenschap goed voor heeft, want wie kan daar nou tegen zijn! Toch moet je misschien dankbaar zijn voor dit schot voor de boeg van Eduard, want een gewaarschuwd mens telt voor twee. Als er iets met nadruk dient te worden opgenomen in welke aanpassing van het EOP er ook moge komen (en misschien is het belangrijk om aan de krantenlezer beter duidelijk te maken wat nu precies met Form Based Zoning wordt bedoeld en waarom dat beter zou zijn dan Euclidean Zoning!) dan is dat precies wat er wel en wat er niet mag worden ontwikkeld en waar kortom Eduard cum suis vanaf moeten blijven. Hoe groot de geldelijke verleiding ook moge zijn. Te veel is voor de onbemiddelde burger al onbereikbaar geworden. Bebouwing en ‘ontwikkeling’ is hard nodig om die onbemiddelde burger een goed dak boven het hoofd te geven en daarvan bestaan gelukkig goede voorbeelden. Maar dat moet gebeuren volgens democratisch afgesproken planning en vervolgens door de overheid zorgvuldig gecontroleerde procedures. Het eiland is te klein voor een moderne wereld van het soort dat Eduard voorstaat. Juist hier moet het belang van de gemeenschap voor gaan op het eigen belang. Toerisme is voor het belang van de gemeenschap van het grootste belang en zou daarom niet moeten worden gebruikt om andere belangen te verhullen.
Jaap Swart,
Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).