Reforma; coalitie en soortgelijkheden.
Het woord ‘reforma’ op zich heeft natuurlijk positieve connotaties. Reforma betekent hervorming. Het opnieuw vormen van iets, waarbij men natuurlijk gebruik maakt van de mogelijkheid om de nieuwste technische mogelijkheden of juist de oude en goede principes weer in te brengen. Maarten Luther bracht een groot aantal belangrijke principes terug in de christelijkheid, toen hij de katholieke religie hervormde. En zijn naamgenoot Martin Luther King, die vele eeuwen daarna van zich deed horen, voorzag grote hervormingen in de etnische verhoudingen van zijn land, toen hij het aandurfde om te dromen van een Amerika met gelijke kansen voor alle rassen.
Autofabrikanten hervormen elk jaar hun modellen. Hetzij een oppervlakkige aantekening, dan wel een diepgaande verbetering - in de praktijk een nieuw model - met als doelstelling om die auto in alle opzichten (ook esthetisch) beter te laten functioneren.
De vraag is alleen, heeft de MFK van ex minister-president Gerrit Schotte ook een verbetering van onze staatkundige constructies tot doelstelling of probeert hij via deze zeer speciaal bedachte manipulatieve ingreep zijn terugkeer in de top van de Curaçaose bestuurlijke structuur te garanderen met een ijzeren greep op de macht?
De democratische inhoud van de Curaçaose bestuursstructuur is een leugen. Charles Louise de Secondat, de echte naam van de Fransman, die als Montesquieu bekendheid heeft gekregen (hij was baron de la Brède et de Montesquieu), definieerde democratie als een structuur van drie machten in beheer van de bevolking van een land, stad of streek, die zij aan door haar gekozen vertegenwoordigers delegeert. Democratie is een politiek-bestuurlijke drie-eenheid, trias politica genaamd. De drie eenheden of machten zijn de wetgevende, uitvoerende en juridische macht. De bevolking kiest haar vertegenwoordigers in alle drie de machten teneinde de democratie in haar volle glorie te openbaren. Wat is dan dit monster, die men parlementaire democratie noemt, waarbij een aantal politieke opportunisten, via allerlei kronkelige wegen, de bevolking haar recht tot (directe) keuze van vertegenwoordigers heeft ontnomen?
Parlementaire democratie heeft geen bestaansrecht als men democratie ambieert, niet in het verleden, maar zeker niet in de huidige tijd, met bijvoorbeeld haar technische mogelijkheden. Noem het ‘reforma’ en dan hoeft het nog niet te betekenen, dat je het mogelijke gekonkel van heer Schotte beaamt. Of spreek van amendement. Een amendement van de basis-bestuurlijke structuren van het land, grondwet, constitutie of staatsregeling genaamd. Namelijk het goede democratische grondakkoord tussen bevolking en haar politieke constellatie. Ik denk dat het zou moeten beginnen met een referendum c.q. plebisciet, waarbij de bevolking haar voorkeur uitspreekt over de basisconstellatie en de deskundigen daarna, in samenwerking met al degenen die daaraan hun bijdrage zouden willen leveren, de constitutie schrijven. De politieke constellatie, met name zij die op dit ogenblik volksvertegenwoordigers zijn, doet uiteraard van harte mee. Zij weten hoe het moet: een wetsvoorstelproject!! Het hoeft niet moeilijk te worden. Curaçao kan inspiratie opdoen uit de constituties van zowel de Verenigde Staten als de andere Latijns-Amerikaanse landen om ons heen. Een aantal Afrikaanse landen reserveert parlementaire zetels specifiek voor vrouwen en jonge volwassenen. Wellicht een voorbeeld voor ons. Meedoen aan de hervorming is de goede manier om het aandeel van Schotte en co. in deze zeer noodzakelijke amenderingen van onze staatsrechtelijke constructies te mitigeren. Politici, hou rekening met het feit, dat de bevolking haar buik vol heeft van de wijze waarop u allen ons bestuurlijke systeem heeft gedegradeerd sinds 1954. Op een zodanige wijze, dat wij in de afgelopen twee jaar, maar liefst vier verschillende bestuursconstellaties hebben moeten meemaken, die geen van alle de democratische loutering zouden doorstaan. Laat het geen verrassing wezen als Schotte al die ontevreden mensen achter zich weet te trekken.

Hitzig Bazur,
Curaçao

 ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.