Al jaren overtreedt Curaçao internationale immigratieovereenkomsten. Europese burgers zouden op dezelfde manier als Nederlanders toegelaten moeten worden. Niet dus ... Hoezo is de Bosmanwet discriminatie? Curaçao discrimineert al jaren en dat mag toch ook? Caribische Nederlanders eisen wel dat ze zich vrij mogen bewegen en vestigen in Europa maar Europeanen zijn niet welkom op Curaçao. En nu gaat men hiervoor nog veel geld vragen ook. Dus mijnheer Plasterk: laat Curaçao zich aan de regels houden of hanteer vanaf nu dezelfde regels als Curaçao hanteert. In de praktijk krijg je dan: een Caribische Nederlander die naar Nederland wil verhuizen, zal eerst moeten aantonen over een minimaal inkomen van 1.500 euro per maand te bezitten, verzekerd te zijn,... en gaat voor deze vergunning vanaf nu 615 euro per persoon betalen.
En nog erger: een Caribische Nederlander die in een ander Europees land wil gaan wonen, krijgt het heel moeilijk. Gedaan voor hen om zich vrij in Europa te vestigen. Eerst moeten ze 5 jaar elk jaar een verblijfsvergunning aanvragen en hiervoor dienen ze minimaal 3.000 euro te verdienen, verzekerd te zijn,.. tenminste als er geen kinderen zijn, want dan worden de eisen nog strenger. Het eerste jaar kost deze vergunning hem 635 euro en de volgende jaren 615 euro (leges en retributies), per persoon, ook voor minderjarigen. Maar na 5 jaar ben je nog niet klaar, Dan moet je nog elke 2 jaar hetzelfde doen tot je eindelijk na 10 jaar een vergunning voor onbepaalde tijd mag aanvragen. En deze laatste kost nog een keertje 615 euro per persoon. Dus wil een Caribische Nederlander met zijn vrouw en 2 kinderen in België gaan wonen, zal hem dat in de toekomst 32.060 euro kosten, enkel aan vergunningen, vooraleer hij een verblijfsvergunning krijgt voor onbepaalde tijd.
Overdreven, discriminatie? Nee, wij als Belg moeten dit ook ophoesten om hier op Curaçao te mogen blijven. Dan wel in guldens maar omdat de lonen hier ongeveer 2.2 keer lager liggen dan in Europa, kan je makkelijk dezelfde bedragen in guldens als in euro’s gebruiken. Wij moeten over 10 jaar gezien namelijk 32.060 gulden betalen aan de immigratiedienst. En vermits dat de immigratiedienst vaak met achterstand te kampen heeft, mogen wij pas na 11 jaar onze vergunning voor onbepaalde tijd aanvragen.
En wat als een Caribische Nederlander 4 maanden op vakantie wil naar Europa? Ook maar een vergunning aansmeren van 535 euro? Of wil Curaçao echt vooruit en meetellen in de wereld? Dan wordt het ook tijd om te denken en handelen op wereldniveau en niet op dorps- of dictatorniveau. En pas dan de algemene immigratieregels toe zoals in de rest van Europa.
G. Peeters, Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).