Ronny bestelt 2 biertjes. Hij zit bij de toko om een bouwproject te bespreken met Juny. Ze betalen hun biertjes aan Li, die de 6 guldens netjes in een sigarenkistje onder de toonbank stopt.
Li heeft een buurt-toko overgenomen van João. Li heeft geen personeel want zijn vrouw helpt hem. Beiden ontvangen een bescheiden salaris en betalen keurig de bijkomstige belastingen en premies. Winst wordt niet gemaakt. Ze krijgen hulp van Kun, inmiddels meer dan 5 jaar op het eiland en woonachtig achter de toko. In het magazijn helpt Edsel, een jonge schoolverlater van 18. Edsel is blij met 250 gulden contant en een paar boodschappen elke week. Kun en Edsel zijn niet bekend bij de Ontvanger. Li heeft geen zorgen want Kun en Edsel zijn dankzij hun sédula gratis verzekerd via de basisverzekering van de SVB.
Juny heeft al jaren een klein bedrijf als bouwkundige. Vroeger kreeg ie veel werk van architectenbureaus, maar door de invoering van de ob is hij te duur geworden. Juny betaalde netjes loonbelasting en premies over z’n salaris en had een particuliere ziektekostenverzekering. Door alle verhogingen van de SVB-premies en de nieuwe basisverzekering moest  zijn nettoloon steeds verder omlaag. De rek is eruit. Afdragen lukt niet altijd meer. Juny z’n schuld aan de Ontvanger wordt daarnaast steeds groter vanwege de boetes die hij erbij krijgt. Juny heeft last van Pancho, ook bouwkundige, zonder bedrijf. Pancho is goedkoper en is niet bekend bij de Ontvanger, waarom zou ie? Z’n bouwtekeningen worden bij Ruimtelijke Ordening en Planning gewoon geaccepteerd. Juny neemt tegenwoordig ook noodgedwongen werk aan zonder te factureren. Ronny helpt hem daarbij.
Gregory werkte z’n hele leven als pleisteraar bij het kleine bouwbedrijf Korsou Konstruktion nv. Korsou Konstruktion doet voornamelijk woningbouw. De laatste jaren gaat het echter minder, de bedrijfskosten stijgen drastisch en de inkomsten dalen. Korsou Konstruction heeft al 2 jaren geen premies aan de SVB kunnen afdragen en Gregory stond op de lijst om ontslagen te worden. Het zou fijn zijn om de achterstand bij SVB in te kunnen lopen. Het antwoord van Economische Zaken laat echter al meer dan een jaar op zich wachten. Korsou Konstruktion heeft inmiddels het faillisement aangevraagd.
Ronny, de eigenaar van Korsou Konstruktion, is een echte ondernemer en zorgt wel voor zichzelf. Ronny heeft Kemar leren kennen. Kemar is enkele jaren geleden als tuinman door Jan uit Jamaica gehaald en heeft inmiddels een permanente verblijfsvergunning. Kemar is blij met de nieuwe basisverzekering. Met z’n sédula kon hij gratis een kaartje halen. Hij hoeft nu niet meer particulier verzekerd te zijn. Kemar staat niet geregistreerd bij de Ontvanger. Kemar is een harde werker en via de contacten van Ronny heeft hij permanent werk. Iedere vrijdag wordt hij contant uitbetaald door Ronny. Ronny betaalt zelfs iets meer dan Gregory destijds in het handje kreeg, dat motiveert. Ronny heeft ook nog een paar andere jongens uit de buurt en het gaat weer goed met hem.
Gregory heeft zorgen. Dankzij z’n leeftijd wordt het steeds moeilijker om met regelmaat wat inkomsten te genereren. Daarnaast heeft hij last van zijn rug. Voor onderstand komt hij niet in aanmerking omdat Sudeska, medewerker van de afdeling Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn van mening is dat er werk genoeg is voor Gregory. Steeds vaker denkt Gregory aan het sigarenkistje van Li.
Sudeska heeft ook zorgen. Wat als het vakantiegeld inderdaad gehalveerd wordt? Stel je voor dat de automatische indexering niet meer gegarandeerd is. Wat als ik ook onder die vreselijke basisverzekering kom te vallen? Mag ik toch volledig betaald met pensioen als ik 60 word? Of moet ik ook doorwerken zoals het gewone volk? Gelukkig is de voordeelhypotheek bij de ACU bijna afbetaald.

Anne Zeeman, Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).