Naar aanleiding van de demonstratie die door de heer Eldon Sulvaran op touw was gezet voor het Avila Hotel waar de Algemene Ledenvergadering plaatsvond van de Orde van Advocaten hield journalist Dick Drayer een kort interview met de heer Cooper, die zich overigens uitdrukkelijk presenteerde als ‘burger’ en niet als politiek leider. Ook de heer Schotte was aanwezig. Ongetwijfeld ook als burger.
Er waren ook nog andere burgers die borden omhoog hielden met teksten als ‘Ta asinaki korupshon ta mina demokrasia’ (zo ondermijnt corruptie de democratie).
Burger Cooper vond dat Emsley Tromp ‘eruit geschopt’ moest worden. In de goede zin des woords, overigens. Als professional dus. Ook anderen (hij had een hele lijst) moesten worden ‘opgeruimd’. Eveneens in de goede zin des woords, zei burger Cooper. Je mocht wel op Curaçao blijven, maar bijvoorbeeld niet bij de Centrale Bank.
Burger Cooper had wat moeite om de termen ‘racistisch’ en ‘discriminatie’ uit elkaar te houden. Uiteindelijk hield hij het, na enig aandringen van journalist Drayer, bij ‘discriminatie’.
Maar Frielink was toch wel racistisch, mopperde burger Cooper nog wat verongelijkt. Ik kon er geen meer touw aan vastknopen. Dick Drayer, geloof ik, ook niet.
Burger Cooper zei verder: ,,Wij komen op voor ons land.” Ik vroeg me af voor wat voor soort land, in het licht van hetgeen volgde.
Burger Cooper had genoeg van het feit dat er al twee jaar niets werd gedaan met drie klachten tegen de heer Emsley Tromp, ondanks het feit dat er al zo veel boven water was gekomen.
Op de terechte vraag van journalist Drayer of hij dan niet beter naar de rechter kon stappen, antwoordde burger Cooper dat hij daar niets in zag: ,,Als de rechter niks doet dan doet het volk het voor de rechter.”
Ik dacht bij mezelf: dat bord met het woord ‘demokrasia’ erop kan beter worden weggehaald en in de poso séptiko van burger Cooper worden gegooid. Drayer: ,,Dus het is eigenlijk ook een aanklacht tegen het OM?” Burger Cooper: ,,Zeker weten, ik geloof niet eens meer in het OM.”
Zo’n soort land dus, dacht ik….
In elk geval niet het soort land dat de Partido Soberano voor ogen staat die ‘integridat’ en ‘transparensha’ hoog in het vaandel heeft staan.
De Soberano’s waren overigens - wijs en verstandig - thuisgebleven. Ze laten zich niet opjutten.
Ik meen uit de lokale pers te hebben begrepen dat de heer Sulvaran nogal eens lelijke woorden gebruikt tegen vertegenwoordigers van de rechterlijke macht. ‘Rot op’ of zoiets. Niet in zijn hoedanigheid van burger maar in zijn functie als advocaat.
De heer Sulvaran heeft natuurlijk volledig recht op zijn vrije meningsuiting. Maar of hij recht heeft op het etiket ‘beschaafd’ is een heel andere zaak. Misschien zou ie, wat dat betreft, ook niet misstaan op het lijstje van burger Cooper.
Fred de Haas, Nederland

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).