Wat jammer, het is pas oktober en nu al laait de discussie op over wat ik als kind en daarna, met kleine kinderen, een van de meest geweldige tijden van het jaar vond.
Wat leuk is het Sinterklaasfeest en al zijn de kinderen nu groot, u wilt niet weten hoeveel zakken pepernoten en taaitaai ik naar onze, in Amerika studerende, dochter heb gestuurd, maar ook naar de kinderen van vrienden van ons. Als ik taaitaai en pepernoten zie, komt het kind in mij naar boven.
Waarom mag Sinterklaas niet? In de verhitte discussie is men compleet de legende van het Sinterklaasfeest kwijt geraakt. Mijn buurman op werk weet mij feilloos het verhaal van Sinterklaas te vertellen. Zwarte Piet is zwart maar waarom? Zwarte Piet kan elke huidskleur hebben, want het zwart komt van de schoorsteen! Het Sinterklaasfeest, zoals wij het kennen, komt uit Nederland, waar er veel schoorstenen zijn. Zwarte Piet moet door de schoorsteen naar beneden om cadeautjes te brengen, om te luisteren of alles goed gaat, om te horen hoe de kindertjes zingen, enz. En zo zit zwarte Piet na een avond hard werken vol met zwarte roet…! Ik heb er als kind nooit iets achter gezocht. Mijn kinderen evenmin, ik denk dat het kinderen niet eens opvalt, ze denken er echt niet bij na. Ik maak ook vandaag de dag de associatie niet en zet het nu alleen maar neer vanwege de discussie. Alleen als zulke dingen door grote mensen worden besproken gaan kleine en grotere kinderen hierover nadenken. Het wordt ze dus ingegeven door volwassenen! Het zijn de volwassenen die er een probleem van maken: de kinderen willen alleen dat hele fijne Sinterklaasfeest vieren.
Sinterklaas weet alles en heeft dat grote boek, maar hij is ook lief en deelt cadeautjes uit. Zwarte Piet betekend ‘hmmmmmm lekker snoep’ maar kan streng zijn: wie zoet is krijgt lekkers maar wie stout is de roe. Maar Zwarte Piet is vooral leuk, die kan dansen, een ratslag maken, die heeft een hele grote zak met snoep en die durven we wel te plagen door iets geks te zeggen. Mensen, denk alsjeblieft na en verpest dit feest voor jong en oud niet door een discussie die er niet toe doet, waar het feest helemaal niet door ontstaan is. Laten we bij de legende beginnen en niet iets zoeken wat er niet is geweest maar nu gemaakt wordt door mensen! Zullen we met z’n allen een leuk Sinterklaasfeest vieren dit jaar?
Liesbeth van Kouwen,
Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).