Iedereen op Curaçao heeft of kent wel iemand die op de raffinaderij werkt of heeft gewerkt. Deze vrij grote groep is vaak op basis van emotionele redenen vóór het behoud van de Isla. Dat betekent wel dat zij tienduizenden jongeren de mogelijkheden tot een goede baan en een carrière ontnemen. Deze groep, geleid door een kleine groep die er financieel belang bij heeft, samen met de 900 huidige werknemers, schrijven de regels voor over de toekomst van Curaçao. Deze groep is straks de veroorzaker van een nog hogere werkloosheid, nog meer criminaliteit en grotere armoede.
Behoud of modernisering van de raffinaderij is een strategie die ontwikkeld is door PdVSA met haar pr-angstcampagnes. ,,Er is straks geen benzine meer te krijgen”, zeggen ze. ,,De werkloosheid zal er door gaan stijgen.” En: ,,Een sluiting betekent vooral een nieuwe 30 mei, die nog bloediger en nog gevaarlijker zal zijn en nog grotere economische narigheid zal brengen.” De totale olie-industrie op Curaçao wordt door hen opzettelijk verward met het raffineren op het Isla-terrein. Hiermee scheppen ze een totaal verkeerd beeld over het belang van de raffinaderij. Zo spreken ze over 14 procent bbp van de olie-industrie, en doen vóórkomen dat dat de bijdrage is die de raffinaderij aan Curaçao levert. Het bbp van de raffinaderij ligt echter rond de 4,5 procent. Het laagste van alle industrieën op het eiland.
Er wordt geen moment stil gestaan bij wat een alternatief de bevolking kan bieden. Men denkt uitsluitend aan zichzelf en de Venezolaanse belangen en zet daardoor de hele toekomst van Curaçao buitenspel. Het is hun zorg niet. Ondertussen profiteert een klein groepje flink van de door hen wijdverspreide maar verkeerde diagnose.
De Isla-propaganda is bedrog met de intentie om alternatieve plannen te dwarsbomen. Ze kunnen in geen enkel debat hun bestaansrecht rechtvaardigen. Noch met het aantal werkplaatsen dat ze zouden kunnen creëren, noch met inkomsten en al helemaal niet met duurzaamheid.
Het is juist die duurzaamheid die straks 1) overheidswinsten mogelijk maakt, 2) hoge werkgelegenheid biedt en 3) zorgt voor onze maatschappelijke en sociale welvaart.
Het tweeledige doel van GreenTown is het creëren van arbeidsplaatsen en de duurzaamheid op ons eiland bevorderen. Als we hieraan voorbij gaan, als we straks toch doorgaan tijd, geld en energie te steken in de olie-industrie, dan gaat er weer een generatie verloren.
Het is tijd om de switch tussen de oren om te draaien naar duurzaamheid. Verwacht het niet van onze volksvertegenwoordigers. Zij wachten juist op u. Wij moeten nú veranderen. Volksvertegenwoordigers zijn dienaren die het volk dienen te volgen. Niet omgekeerd.

Andrés Casimiri (voorzitter Fundashon GreenTown), Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).