In Otrobanda staat een gebouw dat vroeger Sint Elisabeth Gasthuis heette. In dit gebouw werden zieke burgers verpleegd. Het Gasthuis heeft haar naam in de zeventiger jaren veredeld tot Hospitaal doch het bleef een gebouw waar zieke burgers konden verblijven.
Een hospitaal is een bedrijf dat moet voldoen aan alle eisen van zorg en moet meegaan met de tijd.
In 1962 arriveerde ik op Curaçao als de enige gynaecoloog in overheidsdienst in een bevolking van 130 duizend zielen waarvan circa tachtig procent recht had op vrije geneeskundige zorg. Mijn werkplaats voor behandeling van overheidspatiënten was het hospitaal – het Gasthuis.
Tot mijn verbazing en plezier was het gezondheidsbeleid van de overheid nog semi-middeleeuws volgens mijn Amerikaanse opleiding. Plezier omdat ik alles wat ik ooit geleerd had van alle specialismen kon, en moest toepassen. Het volledige pakket. Het personeel was welwillend en leergierig. Mijn collega’s behulpzaam en kundig. De faciliteiten primitief met uitschieters her en der. Directie en bestuur hadden geen kaas gegeten van wat een hospitaal moest zijn en de medische staf was monddood. Jammer genoeg dat na mijn 35 jaren in het gebouw, waar ik met plezier heb gefunctioneerd, het nog steeds ondanks verbouwingen, een gebouw is gebleven waar zieke burgers in worden verpleegd en waar gezondheidzorg in het algemeen achter de tijd loopt. Plannen voor de bouw van een nieuw hospitaal zijn legendarisch. Recentelijk is het weer in de publiciteit met ellenlange discussies van waar en hoe een nieuw hospitaal gebouw moet verrijzen. Maar er wordt niet gediscuteerd hoe het een hospitaal moet worden. En voor een dag voor de opening van een nieuw hospitaal is de weekindeling reeds aangepast. Niet djaluna, djamars et cetera, doch een nieuwe dag namelijk djanunka.
Sergio Leon, gynaecoloog, Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).