Iedere makelaar kan het u vertellen. Inmiddels zijn 5 locaties voor het nieuw te bouwen ziekenhuis de revue gepasseerd. Meest reëel zijn Otrobanda en het Amstelterrein. Iedere oplossing heeft zijn pro’s en contra’s. Voor zover mij bekend is er nog nimmer onderzocht in hoeverre voornoemde locaties een synergetisch geheel zouden kunnen vormen.

In Nederland zijn bij diverse grote zorginstellingen ingrijpende verbouwingen en verhuizingen geweest op basis van het voortschrijdend inzicht en met name aangaande functionaliteit. Een voorbeeld: in Arnhem zijn binnen de Alysis Zorggroep, beter bekend als Rijnstate, de meeste poliklinieken en de laboratoria van Arnhem naar Velp overgebracht.

Naar analogie hiervan zou op het Amstelterrein hoogbouw kunnen plaatsvinden met het ‘high tech’-gebeuren zoals radiologie, operatiekamers, intensive care, medium care. In verband met mogelijke complicaties moeten de kraamafdeling en de neonatologie hier ook worden ondergebracht.

In Otrobanda zouden dan onder andere de poliklinieken, dagopname en ‘longstay’ patiënten kunnen blijven. Aangezien het hier om een groot terrein gaat waar zich ook diverse gebouwen bevinden die een historische waarde hebben, kan een medisch congrescentrum worden ondergebracht, waar ook online real-time ingrepen wereldwijd kunnen worden gevolgd. Uiteraard dient dit te worden gepromoot met een vakantie op dushi Kòrsou. Genoeg te doen en te zien voor deze congresgangers, die niet op een ‘depchi’ hoeven te kijken. Succes verzekerd.

Frits Pel, Nederland

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.