Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van het belang van dienstverlening. Een land zoals het onze, dat grotendeels afhankelijk is van toerisme en financiële dienstverlening, moet zich heel goed bewust zijn van een professioneel correct en plezierig gedrag jegens de klant. Een vriendelijkheid vandaag kan morgen een investering als gevolg hebben. Een sympathieke geste geeft de klant het genoegen en de voldoening die hij bij ons is komen zoeken.
Hoffelijkheid en een goede behandeling scheppen gevoelens van empathie jegens elkaar, omdat je wint aan zelfrespect wanneer je van jezelf aan anderen geeft.
Laat me enkele voorbeelden geven die ik van dichtbij heb meegemaakt of uit goede bron heb vernomen.
- Een hotelgast maakt bezwaar tegen een kelner dat het ijs al behoorlijk gesmolten is en daardoor zijn drankje niet te genieten is. De kelner biedt meteen haar verontschuldiging aan en legt uit dat ze diverse bestellingen moest bezorgen, hetgeen langer had geduurd dan gewoonlijk. Ze neemt het drankje mee en kort daarop verschijnt ze met de bestelling van de gast.
- Ik was in een restaurant toen een klant op leeftijd moeite had om het menu te lezen dat de kelner op zijn tafel had gelegd. Toen hij de kelner vroeg een en ander uit te leggen, gaf deze een uitgebreide uitleg en met zeer veel geduld. Hij gaf zelfs advies over de keuze van de gerechten. De klant was bijzonder tevreden, bedankte de kelner en gaf hem een welverdiende fooi na afloop.
- Het volgende geval is echt heel apart. Het betreft een werknemer die thuis was met A.O., maar toch wilde gaan werken toen hij hoorde dat het hotel bomvol was met gasten. Hij meldde zich, werkte zo goed en kwaad als hij kon, en kreeg de voldoening toen de manager hem in het bijzijn van zijn collega’s complimenteerde met zijn werkethiek.
- Dit is ook een goeie. Toen we aan het wachten waren op een familielid op Hato, hoorden wij een Hollands echtpaar met drie kleine kinderen vol lof praten over een immigratiebeambte die hen had geholpen. Na een vliegreis van 9 uur met drie drukke kinderen waren zij bekaf. Het lange wachten om door de immigratie heen te komen was hun echt teveel. Een ambtenaar had dit in de gaten en kreeg het voor elkaar dat zij eerder aan de beurt konden komen, zonder dat de andere passagiers hierover moeilijk deden. Ze kwamen woorden tekort om de hulp van deze behulpzame ambtenaar te prijzen.
Het doet je goed wanneer je meemaakt hoe een lid van jouw gemeenschap wordt geprezen voor een positieve daad. Het is alsof wij allemaal die prestatie hebben geleverd, alsof wij allemaal de hemel in geprezen worden.
Dit is een gevoel dat we altijd moeten hebben, want het is samen, met ons allen, dat wij ons land vooruit helpen en de mogelijkheid scheppen dat wij straks allen een baan hebben.
Joseph ‘Jopi’ Hart, Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).