Met het overlijden van don Ramon Rico is de volleybalwereld in rouw. Rico was naast speler op twee verschillende momenten voorzitter van de FeVoKo, voorzitter van de NaVoBo (Nederlands Antilliaanse Volleybal Bond) en lid oprichter van de Norceca (North, Central America and Caribbean Volleyball Confederation). Zijn sterke punten waren vooral zijn vriendelijkheid, zijn rust en talent om fracties bij elkaar te krijgen en dingen te laten gebeuren. Ramon Rico was geliefd en gewaardeerd bij bestuurders van alle volleybalfederaties uit de regio.
Hij was ambassadeur van land en volleybal en altijd bereid om zijn internationale contacten met lokale bestuurders kennis te laten maken. Hij was een persoonlijke vriend van Ruben Acosta, die voor lange tijd voorzitter was van de FIVB (Federation Internationale de Volleyball). Het was Acosta die van volleybal maakte wat het nu is, met een World League, beachvolleybal, etc.
Hoewel Rico in die zin goed werk heeft verricht, hebben wij op Curaçao geen maximaal gebruik gemaakt van zijn talenten en contacten, vooral van zijn contact met Acosta.
Daar, internationaal, valt er op bestuurdersniveau nog een heleboel te halen. Nu don Ramon er niet meer is om ons te begeleiden en wegwijs te maken, zal het moeilijker zijn, maar niet onmogelijk om op dat niveau te presteren. Door onze beheersing van de talen kunnen wij nog het bindmiddel zijn voor de regio. Op dit laatste heeft don Ramon mij met klem gewezen tijdens een Norceca-congres gehouden in 1995 in de Dominicaanse Republiek.
Als het maar om zijn geliefde volleybal ging, was geen karwei hem te zwaar en geen inspanning hem te veel. Hij stond altijd klaar om te helpen. ‘Don Ramon, danki pa tur e esfuersonan pa e deporte di vòlibòl’. Ik heb heel veel van je en bij je geleerd, voor hetwelk ik zeer erkentelijk ben. Als er in de hemel gevolleybald wordt, ben ik er zeker van dat je eraan zult meedoen en er van zult genieten. Dat je in vrede moge rusten.
Boy Doran, Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).