De RVD dacht op Curaçao een goed geregisseerde marketingverhaal te houden met als hoofdpersoon premier Mark Rutte die een neoliberaal ideaal kwam verkondigen: ,,Beide landen van het Koninkrijk kunnen samen geld gaan verdienen." Het leek er zeker op een succesverhaal te worden totdat een bootreis in de haven van Willemstad, roet in het eten gooide. Isla-raffinaderij roet, wel te verstaan. Een giftige herstart van de catcracker van de raffinaderij, net op het moment dat een NOS-journalist de premier wilde gaan interviewen, leverde een confronterende situatie op. Een stoot giftig wit gas bedekte de hemel van Willemstad en volgde vervolgens het spoor van de passaatwind richting Wishi en Marchena. Door dit incident leek het even alsof de RVD de regie kwijt dreigde te raken, maar dit werd weer snel met ferme hersteld. Deze emissie mocht koste wat het kost die dag het achtuurjournaal in Nederland niet halen. Zelfs premier Rutte, sterk gepikeerd vanwege deze ongunstige samenloop van omstandigheden, reageerde met: ,,Dat wil ik niet.” Daar gaat mijn voorbereiding zou hij gedacht hebben. Een preparaat dat keurig in een schrift werd bijgehouden door een loyale ambtenaar. Maar ondanks het proactieve handelen van de RVD, mocht deze reddingsactie niet baten. De dienstdoende journalist, liet zich niet kisten. En hield zich ondanks het optreden van de RVD vast aan zijn vrijheid van nieuwsgaring. Waar hij later die dag dit incident niet met beelden kon weergeven, gebruikte hij 'sound bytes' om het wereldkundig te maken. Waarschijnlijk op Schiphol al zal de oppositie premier Rutte bij zijn terugkomst in Nederland verwelkomen met deze confronterende emissie. En dit terwijl de premier er sterk van overtuigd was dat de hele Antillenreis een fluitje van een cent zou zo zijn.
Orlando Meulens, Nederland


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).