Op 10 september 2010 was ik op uitnodiging van toenmalig directeur Casperson gast van de directie van Aqualectra. Ik dankte die uitnodiging aan de ruim driehonderd handtekeningen uit Mundo Nobo en Charo als protest tegen F16-herrie en Isla-waardige roetuitstoot door Aqualectra. Ik toonde de directie vanaf mijn balkon gemaakte foto’s van gitzwarte rook die vlak over de huizen in laag-Charo scheerde. Ik vroeg Casperson wat ik had moeten doen als de wind verkeerd had gestaan en vervolgde: ,,Zegt u me nu niet dat ik ramen en deuren had moeten sluiten.” Mijn gastheer stond op en verliet de bijeenkomst zonder groet, maar met de woorden: ,,Ik doe niet mee aan een non-discussie.”
Uiteraard kon de kop ‘Ramen en deuren dicht’ in de krant van zaterdag mij niet ontgaan. Het was een advies. Niet van Aqualectra, maar van het ministerie voor Gezondheid, Milieu en Natuur dat de bewoners onder de rook van de Isla adviseerde om bij rook- of geuroverlast bij het opstarten van de Isla, ramen en deuren te sluiten.
Ik dacht direct aan die lachfilmpjes uit de jaren vijftig die Amerikanen toonden hoe te handelen bij een atoomaanval. Daar zat het dan onder de keukentafel, het Amerikaanse gezin, blank, vader en moeder met twee kinderen. In Nederland werden via tv en bioscoop dezelfde grappen vertoond door de BB, Bescherming Bevolking.
Ik ben voorwaar geen fan van Schotte en het eredoctoraat dat een zichzelf universiteit noemend bedrijfje hem verleende, acht ik een grove vermenging van politiek en wetenschap. In de jaren zestig en zeventig zou zo’n universiteitje zijn bezet.
Toch moet gezegd zijn dat Schotte niet altijd ongelijk heeft. In een gesprek van Radio Z86 met twee ex-directeuren van Aqualectra, Casperson en Pandt, klapte laatstgenoemde uit de school. Tijdens het kennismakingsbezoek dat premier Schotte aflegde, hoorde hij dat Aqualectra de consument wilde voorlichten over zuinig water- en stroomverbruik. Zijn reactie was: ,,Je moet het volk niet opvoeden, je moet het dingen geven.” Pandt was verbijsterd en had, zo zei hij, op dat moment elk vertrouwen in Schotte verloren. Een reactie naar mijn hart.
Maar toch… wat is erger? Die stelling van Schotte of het non-advies van de voor gezondheid verantwoordelijke minister Whiteman? Wat is erger, die stelling of de minachting in het ministerieel advies voor het intellect in de wijken? Wat is erger, die stelling of dat de minister de woningen in de wijken klaarblijkelijk niet kent en daardoor ook niet snapt dat iedereen daar vanzelfsprekend ramen en deuren zou sluiten…. als het zou kunnen en helpen tenminste, zoals in het gebouw van zijn partij PS? Waarom het daar wel kan? Daar is airco. Daar zijn goed afgedichte daken en plafonds. Daar zijn echte deuren en ramen. Daarom zit PS onder de rook en daarom hoor je van PS nooit over de Isla en de jaarlijkse achttien vroegtijdige doden. Genoeg genondiscussieerd. Arrogantie, minachting, domheid, kennisgebrek: het is allemaal niks.
Blijft staan dat de mensen onder de rook geen behoefte hebben aan een non-advies, maar aan slechts één ding: schone lucht. Die krijgen ze niet.

Hans van Hulst, Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).