Nu er een conflict is uitgebroken over het vrije vervoer van toeristen naar Punda wil ik, als eigenaresse van een onderneming in Punda, hierover enkele dingen zeggen. Trouwens Alex Rosaria heeft deze week verklaard dat ondernemers meer initiatief moeten nemen en van zich moeten laten horen en dat de overheid kaders moet creëren waarbinnen ondernemers de economie kunnen stimuleren. Mee eens. Welnu, de laatste drie jaren heb ik gezien dat Punda bezig is in een ghosttown te veranderen. Een trieste monumentale ghosttown. Er komen steeds minder lokale mensen en steeds minder toeristen naar Punda. Toeristen klagen over taxichauffeurs die geen meter in hun auto hebben, die soms willekeurig exorbitante tarieven vragen en die, als ze vier personen vervoeren, hen vaak allemaal individueel betalen. Dus vier keer de ritprijs. Ik heb ruzies hierover zelf meegemaakt. Met deze willekeur heeft niemand meer zin om een taxi te nemen. Ik vind het trouwens volkomen vanzelfsprekend dat er goed openbaar vervoer is van toeristencentra naar de binnenstad. Dat is een kader dat de overheid kan bieden.
Wat ook erg vervelend is zijn de wielklemmen die op agressieve wijze worden aangebracht. Er zijn mensen die gehaast een boodschap moeten doen en snel naar hun auto terug moeten rennen uit angst voor een wielklem. Ik heb gezien dat een toerist die een paar seconden te laat bij haar auto terugkwam, zag dat ze net bezig waren een klem te plaatsen. De klemzetters waren onvermurwbaar. Dit is heel frustrerend. Ook dit schrikt heel veel mensen af om naar Punda te komen.
En dan zijn er de momenten dat de pontjesbrug open is. Vaak is er maar één ferry beschikbaar, die met lange tussenpozen de mensen over de Annabaai vervoert. Dat betekent dat het veel tijd kost om naar de overkant te komen. Er mogen maximaal 150 mensen op de ferry. Ik heb er vorige week over de 200 geteld. Levengevaarlijk. Stel je voor dat zo’n bootje een keer kapseist. Trouwens, mensen lopen ook weg als ze zien dat er zoveel mensen op de boot willen.
Vanwege de extreem langdurige weg- en rioolwerkzaamheden aan diverse straten in Punda en de bouw van de Pietermaai Shopping Mall (die overigens voor 80 procent leeg staat), moesten veel winkels hun deuren sluiten. Dat draagt extra ertoe bij dat Punda nu als een ghosttown oogt. Tot overmaat van ramp heeft de regering Schotte groen licht gegeven voor het Sambil-project. Nog weer een megawinkelcentrum erbij is gewoon debiel. Ik wil erop wijzen dat het de historische binnenstad is die Curaçao onderscheidt van zoveel andere Caribische eilanden. De binnenstad maakt Curaçao aantrekkelijk. Heel veel toeristen hebben het daarover. We moeten dus zuinig zijn op deze monumentale stad en alles in het werk stellen om te voorkomen dat het een monumentale ghosttown wordt. Van de regering verwacht ik dat zij zich daarvoor inzet door de juiste kaders te creëren.
Marjorie Kort, Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).