De laatste tijd maakt het onderwijs over de gehele wereld een snelle ontwikkeling door. Het doel is verhoging van de productiviteit, zowel wat betreft deelname als resultaat, kostenbeheersing en het scheppen van een duurzame en concurrerende toekomst.
Een land met veel ongeschoolde mensen kan niet concurreren in een wereld die wordt beheerst door een kenniscultuur. Zonder een degelijke opleiding stijgt het werkloosheidpercentage en kost dit het land miljoenen aan zorg en steun. Wanneer het onderwijs er niet in slaagt mensen klaar te maken voor banen in de toekomst, zal dit leiden tot werkloosheid en tot immigratie van buitenlanders, die het werk wel aankunnen en hun inkomen naar het buitenland sturen om hun gezinnen te onderhouden.
Bij ons kunnen alle kinderen naar school, zolang zij de steun van het gezin hebben en beschikken over vervoer. Armoede is geen reden, omdat er manieren zijn om probleemgevallen te helpen, zowel wat eten als schoolkleren betreft. In plaats van geld aan boeken te besteden voor alle studenten, kan dit beperkt worden tot diegenen die deze kosten echt niet kunnen dragen, en kan de rest van het geld aangewend worden ten behoeve van mensen die werkelijk in armoede leven en kan er een fonds worden opgezet ter financiering van digitalisering van het onderwijs.
Het is de hoogste tijd om een inventarisatie te maken van de werkelijke behoefte op Curaçao wat betreft de beroepenmarkt en hoe deze zich in de toekomst zal ontwikkelen. Met de resultaten van dit onderzoek moet ons onderwijs aangepast worden om aan deze behoefte te voldoen.
Duitsland staat bekend om haar ‘meister schule’ (vakscholen), waardoor Duitsland uitstekend concurreert op alle terreinen van industriële activiteiten. Onze scholen leveren dit soort vakbekwame mensen niet (meer). Bijvoorbeeld, zowel bij de Isla-raffinaderij als de Dokmaatschappij is er een groot tekort aan lassers, waardoor we genoodzaakt zijn deze vaklieden uit het buitenland aan te trekken.
We moeten het vakonderwijs op verschillende niveaus zien te realiseren om zowel aan de huidige behoefte te voldoen als aan de mogelijke ontwikkeling in de toekomst. Daarom is het noodzakelijk om het concept van ‘continuous learning’ in te voeren, zodat iemand die een vak heeft geleerd zich daarin kan blijven bekwamen, of een ander vak kan leren naargelang de omstandigheden dat eisen.
De toepassing van digitale technologie (computer, IT) opent enorme mogelijkheden voor het onderwijs, zowel op school als thuis (voor het hele gezin). Boeken worden hierdoor praktisch overbodig, doorlopende studie wordt mogelijk, de school wordt productiever en met minder leerkrachten, zoals wij die nu kennen. Daarom is het ook goedkoper op middellange en langere termijn. Het is essentieel dat er een grondige studie wordt gemaakt over de toepassing van digitale technologie, opdat wij een idee krijgen hoe we ons moeten voorbereiden op een duurzame toekomst, een toekomst waarin ons land zal moeten concurreren op wereldniveau om onze overlevingskans veilig te stellen. De kosten van dit onderzoek zijn niets vergeleken met de voordelen ten behoeve van onze gemeenschap. Uitstellen kan niet meer!
Positieve informatie: op verschillende scholen voor het funderend onderwijs wordt IT toegepast, zonder dat de overheid dit verplicht heeft gesteld. Dit is een indicatie dat veel schoolhoofden en leerkrachten zich bewust zijn van het belang van IT in het onderwijs. Ze verdienen onze waardering!
Joseph ‘Jopi’ Hart,
Curaçao


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.