De film ‘Tula the Revolt’ gaat over gelijkheid, broederschap en vrijheid. De poging van een man om deze drie via dialoog te verkrijgen, mondt uit in een strijd met alle consequenties van dien.
Dinsdagnacht, op weg naar huis, na de première van die film, speelde het legendarische liedje ‘Tula’ van Doble RSSS in mijn hoofd; ,,Tula warda no wak ahindi nos tin hopi kos di drecha."
En ik dacht: 218 jaar na Tula’s strijd gaan er ’s avonds op Curaçao nog steeds veel te veel kinderen zonder eten naar bed. Die gelijkheid, hoe goed wij ons best hebben gedaan al die jaren, is er nog steeds niet.
218 Jaar na Tula’s dood kunnen we nog geen fatsoenlijke coalitie vormen om het eiland te besturen en wij discrimineren Haïtianen, Chino’s, Makamba’s, San Doms, mensen met veel geld, mensen met hoge opleidingen en mensen met een laag inkomen. Kortom die broederschap is ook nog ver te zoeken.
218 Jaar na Tula’s veroordeling is onze economie nog afhankelijk van een 100 jaar oude raffinaderij, die met zijn vervuiling elk jaar of een te grote groep mensen met longklachten naar het ziekenhuis stuurt of een aantal onder de grond stopt. En dat voor een huurprijs van 3,33 dollar per vierkante meter per per jaar. Maar niemand die durft de economische ketting die ons vast ketent aan Venezuela, door te knippen. Daarnaast snellen we voor elk structureel probleem naar Nederland of worden dure consultants ingeroepen. En bij elk persoonlijk falen wordt verwezen naar de Heer en dat hij het zo gewild heeft. Met andere woorden: ook van vrijheid is er ook nog steeds geen sprake. Inmiddels was ik thuis. Het liedje speelde nog steeds door mijn hoofd: ,,ketu nos ta trahando duru.”
,,Wat kan die Rignald Recordino toch fantastische liedjes maken”, bedacht ik mij…, en ik viel in slaap…
Orlando Meulens,
Nederland


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).