Door Joop Kooijman
De International Maritime Organisation (een onderdeel van de Verenigde Naties voor de zeevaart, zoals de ICAO is voor de luchtvaartwereld) heeft dinsdag 25 juni uitgeroepen tot de dag van de zeevaarder.
Zeevaarders zijn heel belangrijk voor de internationale economie. Er zijn militaire zeevarenden, dus de mariniers, en de zeevaarders van de koopvaardij, dus de handelsscheepvaart.
Volgens de laatste gegevens dienen 1,3 miljoen zeevarenden op koopvaardijschepen en verzorgen zij 90 procent van het wereldtransport en bemannen zij ook de cruiseschepen.
Het leven van zeevarenden is niet gemakkelijk: ze zijn vaak lang van huis, afhankelijk van het contract soms zes maanden. Deze mensen zorgen dat de schepen dag en nacht doorvaren, ongeacht de weersomstandigheden en er dreigen altijd gevaren. Er gebeuren soms ernstige ongelukken met slecht weer, indien men moet ingrijpen als er iets mis dreigt te gaan, bijvoorbeeld met deklading of in de haven als men de stalen luikendeksels moet openmaken of de reddingsboten moeten testen.
Ook komen ontploffingen regelmatig voor en ongelukken op zee halen alleen de media, als deze heel erg zijn. Onlangs sloeg bij Afrika een sleepboot om en er waren dertien slachtoffers, dit ongeluk haalde de media niet. Een persoon werd na drie dagen door duikers levend uit het wrak gehaald!
Ook kan een persoon op zee ziek worden of een ongeluk krijgen en dan is er, behalve op cruiseschepen, geen dokter in de buurt en zeker geen ambulance en ziekenhuis, tenzij men zich in het bereik van een helikopterbasis bevindt.
Er drijft nu tussen Jemen en India een in tweeën gebroken schip. Het is de Mol Confort van 90.613 ton dead weight met een oorspronkelijke lengte van 316 meter. Er zijn 4.382 geladen containers aan boord met een waarde van vele honderden miljoenen dollars. Gelukkig konden de 26 opvarenden door het containerschip Yantian Express worden gered. De maritieme wereld is stomverbaasd, dat het vijf jaar oude schip ineens doormidden kon breken, terwijl de golfhoogte van zeven meter geen rol zou hebben moeten spelen.
In Curaçao komen ook veel zeeschepen binnen, maar gewoonlijk liggen containerschepen maar enkele uren binnen en kan niemand de wal op om wat inkopen te doen. Alleen als een schip bij het droogdok CDM ligt, kunnen de opvarenden wel aan land gaan en worden gewoonlijk opgehaald door het busje van het Zeemanshuis aan de Emancipatie Boulevard. Zij kunnen dan internetten en hun familieleden opbellen, alsmede aan de bar en drankje drinken.
Curaçao dankt haar bestaan voornamelijk aan haar zeeverbindingen, maar de mensen die deze verzorgen, krijgen haast nooit aandacht van degenen die van hun arbeid profiteren.
Kijk eens op internet naar de website www.seafarers.org. Ik kan aanraden om op die website The Mission to Seamen’ te openen. Mogelijk gaat er een andere wereld voor u open.
Wellicht kunnen we vandaag heel even stilstaan bij de mensen die hebben gezorgd dat uw ontbijt gereed kon worden gemaakt, uw auto benzine kon tanken en uw krant kon worden gedrukt en bezorgd. Kortom, om het leven op Curaçao mogelijk maken.

Joop Kooijman is onder andere bekend als uitgever van de Antillean Navigator.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.