Mij is opgevallen dat de huidige bestuurder (Nelson Ramiz) van DAE het afgelopen jaar vrijwel wekelijks de media bestookte met allerlei berichtgevingen dat het zeer goed gaat met DAE. Het ging zover dat hij verteld heeft dat de aandelen zijn overgenomen van Korpodeko. Naar nu blijkt was het allemaal een fata morgana.
Er zijn alleen maar vragen die ieders wenkbrauwen doen fronsen.
Waarom heeft Nelson Ramiz de aandelen niet overgenomen zoals eerder gemeld? Waarom heeft Ramiz, wetende dat het een bloedende onderneming was, alsnog ruim 160 man in dienst genomen? Waarom niet eerst saneren en dan uitbreiden? Waar bleef zijn financiële injectie? Wij herinneren ons meneer Leonora die ook de aandelen heeft overgenomen, maar uiteindelijk met de noorderzon vertrok met medeneming van gelden die hij op onrechtmatige wijze had opgenomen bij onder andere Cadivi. Het is bekend dat de schuld bij onder andere de Girobank in oktober 2011 voor de overname van Ramiz 12 miljoen was, nu is deze ruim verdrievoudigd naar 38 miljoen. Ook Korpodeko heeft wederom geld verstrekt.
Het is een totaal drama wat betreft de schulden van DAE. Om zo maar een paar te noemen: a) De grondafhandelaar op Curaçao, Robert Cors, heeft zijn diensten aan DAE gestopt. Schuld ruim 650.000 gulden; b) De problemen met de grondafhandelaar in Suriname waardoor de dienstverlening is stopgezet; c) Enorme schuld bij grondafhandelaar Aruba, ruim 600.000 florin; d) Problemen met Venezuela die hebben geleid tot een algemeen vliegverbod; e) Forse problemen met lokale crediteuren waaronder een autoverhuurbedrijf.
Ramiz verklaarde dat het zeer goed gaat met DAE en dat de cijfers er niet om liegen, er was een grote toename aan passagiers en dat was ook een reden om het personeel uit te breiden.
Als wij Ramiz moeten geloven en de cijfers waren zo goed en de omzet steeg, vanwaar al die opgelopen schulden ten opzichte van de schuldenlast van oktober 2011? Nooit eerder stond DAE in een negatieve publiciteit zoals nu. Aan wie is dit te danken? Waarom is al het personeel dat sinds het begin van DAE in Bonaire in dienst was, met ontslag gegaan of ontslagen?
Kort samengevat: Ramiz heeft een doel voor ogen gehad, zijn eigen Falcon te voorzien van de zogeheten wetlease-overeenkomst, en zijn zakken te vullen. Daarnaast poogt hij ook nog zijn Falcon hier op het eiland te laten inschrijven als filiaal. Beseft de lokale regering wel de gevolgen hiervan? In de Sint Maartense kranten heeft Ramiz meerdere malen een interview gegeven waarin hij op zoek is naar cabinepersoneel en vliegers voor Falcon met als vestiging Curaçao. Het is alom bekend in de luchtvaartwereld dat Ramiz Aeropostal in 2007 naar het faillissement heeft geholpen. Daar ligt volgens mij de oorsprong van de huidige problemen tussen Venezuela en DAE (Curaçao). Het is ook bekend dat hij het Venezolaanse grondgebied niet mag betreden.
Sinds het begin van Ramiz bij DAE is deze bijgestaan door Ramon Chong die feitelijk bij Dienst Economische Zaken (DEZ) werkzaam is. Ook hier is de vraag: Hoe kan dat? Wist niemand het? Welke rol hebben zij samen gespeeld? Chong is een meester in het produceren van cijfers. Waarom hebben de banken zich laten meeslepen? Het staat nog vers in het geheugen dat Ramiz vorig jaar mevrouw Capriles van Korpodeko heeft uitgeroepen tot moeder van het jaar van DAE. Waarom moet nu de overheid zich zorgen maken voor acties van derden en zich over het personeel ontfermen?
Opmerkelijk is dat tijdens alle positieve berichten men foto’s van Ramiz ziet en bij ellende, zoals het verschijnen voor het parlement, het protest en tijdens bezoeken aan parlementariërs hij absoluut niet aanwezig is. Ander feit is dat hij nooit in de KvK stond of staat ingeschreven. Nu staat er plotseling Steve Sloop. Wat een drama voor deze goede man, alleen al voor het feit dat hij ‘bestuurdersaansprakelijkheid’ draagt. Waarom heeft Chong zich niet als directeur laten inschrijven? Ook op Aruba hebben zij deze flauwe en achterbakse zet gedaan, door een PH Chef als bestuurder/directeur te laten inschrijven. Terug naar Ramiz, als het zover is dan stapt hij in een van de Falcon-toestellen met een flinke Cubaanse sigaar, waar hij oorspronkelijk vandaan komt, in zijn mond, alleen lijken achterlatend. Hij staat niet eens ingeschreven op Curaçao en niemand kan hem juridisch tegenhouden.
Wie is hier debet aan?
Maria Delourdes Maduro, Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).