Ik weet nu al dat ik hier een heleboel kritiek over zal krijgen en ben er ook op voorbereid maar het is gewoonweg de waarheid en niemand kan het ontkennen. De Curaçaoënaar houdt van lekker eten, dat weten we allemaal. Ze eten zich letterlijk helemaal klem met alle gevolgen van dien, zoals suikerziekte, hoge bloeddruk, hartklachten en noem maar op.
Als ik alleen al bij ons op kantoor zie wat er op een gewone dag voorbij komt aan eten en lekkernijen dan wordt je gewoonweg misselijk. Eerst komt ’s morgens de ‘pan dushi’ en ‘kala-man’, die heeft een auto vol ‘pan dushi’ met het formaat van een vliegende schotel.
Daarna komt de ‘notenman’. Die verkoopt allerlei soorten noten en andere harde lekkernijen; een eekhoorn zou helemaal door het lint gaan bij het zien van zoveel nootjes. Even later komt iemand bestellingen opnemen voor de lunch en dat is meestal een complete maaltijd inclusief een flesje mierzoete frisdrank waar genoeg suiker in zit om een taart mee te bakken.
Dan komt de ‘taart-man’ die hompen zelfgemaakte taart verkoopt, groot genoeg om een dorp in Afrika een week lang mee te voeren. En dan moet er tussendoor ook nog een pasteitje verorberd worden anders vallen ze flauw! En dat gaat allemaal op! Ongelooflijk!
Maar het leuke is: waar je ook naartoe gaat en met een Curaçaose dame gaat dansen is het eerste wat je voelt als je je armen om haar middel slaat, een korset waar genoeg baleinen in zitten om Greenpeace zenuwachtig te maken.
Haal het niet in je hoofd om met een van hen naar bed te gaan want dan moeten eerst de ‘extensions’ uit de haren, daarna de valse wimpers, dan de beha waar je onder kan schuilen als het regent, vervolgens het korset en dan moet je uitkijken dat dat ding je niet om je oren vliegt: dan komt een panty met ingebouwde ‘Booty’ - want niet iedereen heeft zo’n kont waar je een glas bier op kan zetten - en dan komen de kousen die zo strak om die benen zitten dat de tenen zwart worden omdat er geen bloed meer die kant uit gaat.
Je hebt meer lol in de kast waar al dat spul in ligt dan in het bed want je hebt daar een verassingpakket liggen dat je niet verwachte toen je een paar uur daarvoor aan dat project begon. Waarom vreet je je helemaal klem om daarna alles te snoeren om magerder te lijken, hou dan op met eten toch!
Ik blijf lachen op deze klip want dat valt allemaal onder ‘onze cultuur’.
Arthur Donker,
Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).