Een nogal conservatief verhaal van de heer Boesten. Uit zijn commentaar op het ‘oprolplan’ blijkt hij niet onbekend met ziekenhuisbouw, maar over stedenbouw en planologie weet hij onvoldoende. Ziekenhuizen gaan niet meer overal de (binnen)stad uit en hij is voor het economisch potentieel van een schoon Sehos-gebied. Als dat gebied (ruim 5 ha) na het slopen van het Sehos met hoogbouw wordt ontwikkeld, overstijgt het de economie van Saliña en Zeelandia met straatlengtes. Aan de Pater Euwensweg ligt het gebied zowel in de binnenstad als langs een semi-ringweg. Daar komt ruimte voor meer dan 300.000 m2 vloeroppervlak: het nieuwe ziekenhuis, een regeringscentrum en andere kantoren, theater annex nationaal museum, woningbouw, hotel, restaurants, clubs, shopping ter vervanging van het tot de draad versleten Colon en een busstation met parkeergarage. Deze locatie is mooi te vergelijken met het Spijkwartier van Den Haag dat ik 35 jaar geleden ontwierp en er later stedenbouwkundige werd (1978-1988).
Het ligt in de binnenstad naast de Tweede Kamer ook tegen een semi-ringweg aan. Nadat eerst de rommel werd gesloopt, ontwierp ik het Mercure Hotel aan een nieuw plein met ondergrondse parkeergarage voor 500 auto’s en de Zwarte Madonna met 320 woningen in de sociale sector dat in 2002 dankzij extreem gestegen grondprijzen werd vervangen door twee ministeries (Kolhoff). Er kwamen bij het nieuwe Stadhuis (architect Richard Meier), het Danstheater (architect Rem Koolhaas), de Anton Philips Zaal (architecten Jan Van Mourik en Frits Van Dongen) en een tweede Cultureel Centrum (architect Herman Hertzberger). Adri Duijvesteijn (PvdA, vanaf 1 april jl. Eerste Kamerlid) was wethouder/opdrachtgever.
Het is de hoogste tijd dat wij op Curaçao in en om de stad aan hoogbouw (minimaal tien verdiepingen) beginnen. Als gevolg van overal gehanteerde lage dichtheid groeit het hier nu dicht. Daarom. Hou Isla vanaf 2019 leeg en doe vanaf nu hetzelfde met Band’abou en Oostpunt. Reserveer het Amstelterrein voor havenindustriegelieerde functies waar het ook voor bedoeld is.
Carlos Weeber (architect)
Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).