Door Reinoud van den Berkhof
Ook ik heb dan eindelijk ‘De Film’ gezien. Dat moest wel, want de nationale commotie moedigde mij daartoe aan. Het script ging over makamba’s. Makamba’s?
Ja, ‘makamba’s’! Makamba’s als ‘subgroep’ van onze cultuur hier. Een van de 6 luikjes die de NTR (een Nederlands medium en subgroep van de grote groep ‘Nederlandse media’) opent over Nederlanders ‘in den vreemde in ons vreemde Koninkrijk’.
Waar ging die film dan over om daar zoveel ophef over te maken? Eigenlijk over niets. Maar omdat ik niet in ‘niets’ geloof, heb ik ‘De Film’ een paar keer bekeken. Soms moet je als mens, net als koeien, dat wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en eet, herkauwen. Dat is de kunst van eten. Zien, ruiken, horen, proeven en dan pas eten. En dat een paar keer achter elkaar.
Zo ook met ‘De Film’. Mijn brein moest hard werken om deze film uiteindelijk te kunnen ‘digesten’. Het is eigenlijk een hele trieste film. Een ‘onder hun boom’-film van een paar Nederlanders ‘in hun vreemde’ die, in dit geval, niet onder hun boom zitten, maar op hun boot of onder het dak van hun huis. Niet zozeer met een ‘serbes’ in hun hand, maar met een vol glas ‘Sjardonnee’ of een ‘Sjovijonnetje blanc’. Want dat doen ze ‘thuis’ ook! En als je naar den vreemde gaat, neem je altijd iets van thuis mee. Dat doen wij yu Kòrsou ook, als wij bijvoorbeeld naar Nederland gaan. Zo neem ik zelf altijd een stukje rots ‘van hier’ mee, want dushi Kòrsou is in den vreemde, mijn rots, in mijn dan vreemde branding. En daar houd ik mij, af en toe, graag aan vast. Dat geeft mij veiligheid. En een vorm van zekerheid. Tja, ook ik ben maar een mens.
Terug naar ‘De Film’. Nergens een boek te zien. Maar ‘e- of i-readers’ nemen weinig plaats in, en bevatten wel heel veel boeken, en zo. Dus dat kan meevallen.
De Telegraaf, het lijfblad van veel Nederlanders, zowel in Nederland als in den vreemde, zal ongetwijfeld, helemaal stukgelezen, ergens in een hoek liggen.
De gesprekken gingen eigenlijk nergens over. Ja, toch wel. Over ‘botjes door neuzen’ en ‘negers die door ons uit de rimboe getrokken zijn’.
Hoe zat dat ook al weer met ‘die Hollanders’, die uit de klei getrokken moeten worden, omdat zij zooo vast in hun denken en doen gevangen zitten? En liepen ‘die Hollanders’ zelf niet in beestenvellen rond? Ook nog niet zo heel lang geleden. Om in uitgeholde boomstammen de rivier de Rijn af te zakken en bij Lobith Nederland binnen te roeien! Met stierenschedels op hun hoofd en botjes in hun opgestoken haar? En stammen wij niet allemaal van dezelfde ‘ene Adam en Eva’ af? Of van de beroemde Afrikaanse Lucy, 2 miljoen jaar geleden?
‘De Film’ is uiteindelijk een interessant antropologisch inzicht gevend filmpje geworden over een subgroepje mensen uit het stenen tijdperk van de moderne tijd. Met een tintje filosofie over ‘de volheid van de leegte’ en ‘leegte van de volheid’.
Reinoud van den Berkhof schrijft regelmatig een opiniebijdrage voor het Antilliaans Dagblad.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).