De NIBC bank is opgericht in 1945 door de Nederlandse regering. Het ABP en het PGGM (Pensioenfondsen) zijn aandeelhouders voor honderd procent.
Oké, er wordt ons als burgers verteld dat we langer dienen door te werken, want de pensioenfondsen hebben te weinig geld om de pensioenen uit te betalen. Kijk het was sowieso een handige zet vanuit de pensioenfondsen: Verhoog je de leeftijd, dan hoef je als pensioenfonds minder uit te keren. Dit vanwege de snellere sterfte van de mensen. Ze zijn toch ouder wanneer ze met pensioen gaan: daar zijn keurige wiskundige / statistische formules voor.
Maar nu, maart 2013, wordt gesteld door minister Jeroen Dijsselbloem: ,,Laten de pensioenfondsen hun extra miljarden, die ze achter de hand hebben..(o ja?) inzetten om direct hypotheken te financieren en bedrijven geld te lenen.”
Wat krijgen we nu? U betaalt uw pensioen, uw werkgever betaalt er aan mee. U kunt niet meer met pensioen, wanneer u 60 jaar oud bent. Maar het pensioenfonds gaat de banken betalen voor het geven van hypotheken en het lenen aan bedrijven, uw werkgever, wellicht?
Ik snap er nu echt niets meer van, u wel? De banken financieren al jaren hypotheken met spaargelden. Rekent u het zelf maar uit: De bank gaat er vanuit dat de spaarder zijn/haar geld niet opneemt en gebruikt dat geld dus voor leningen en hypotheken. Ondertussen wordt er door de banken met al dat geld belegd. Deze manier van werken kennen de pensioenfondsen ook.
De spaarrente is ook nog eens heel laag, vergeleken met de hypotheek/lening/rekeningcourant rente.
Nu moet u dus straks gaan opdraaien met uw pensioenopbouw voor hypotheken en leningen aan bedrijven.
Neen, de bank heeft dat geld niet, dus dient de hypotheek niet te verlenen.
Of de bank dient te zeggen: prima: U wilt een hypotheek: mevrouw de Boer spaart hier bij de bank. U kunt bij haar een hypotheek afsluiten. U bepaalt zelf met mevr. de Boer de rente.
Of: U wilt een lening voor de productie van zonnepanelen, neem contact op met mevrouw de Boer, zij spaart hier. U bepaalt zelf met mevr. de Boer de rente.
Agnes van Arkel, Bonaire


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).