Alweer staat een Curaçaose voetbalselectie, in dit geval U-20, voor een belangrijke te nemen stap. Zich kwalificeren voor het WK Voetbal in Turkije. U-20 is de bakermat van een nationale selectie. Daarom is het verstandig om zo’n selectie bij elkaar te houden en tot een eenheid te smeden om in de toekomst als een homogeen geheel voor het land uit te komen. Wat er nu gebeurt is kolder van de hoogste graad. Want zowel Ludwig Alberto als Henry Caldera liet zich door technisch directeur en voorzitter een brevet van onvermogen geven. Waarom? Is er iets dat wij als buitenstaanders niet snappen of doorhebben? Wordt FFK bestuurd door de KNVB, Fifa en/of een duistere sponsor? Het komt misschien keihard of onsmakelijk over. Maar wie kent de realiteit en dan is het tijd dat er ook een audit plaats zal moeten vinden bij FFK om bij de fameuze term van tegenwoordig te blijven. Zo kan het niet meer doorgaan, anders zinkt het schip en dan zijn wij ver van huis. Telkens als een Curaçaose voetbalselectie op eigen kracht is doorgebroken, jeugd of senior, dan rijst het voordeel van twijfel: kunnen wij alleen verder of moeten wij de hulp van de KNVB vragen. Gaat het om geld of expertise? Allebei is het niet, want zo nu en dan gaat de technisch directeur naar het buitenland namens de KNVB om zogenaamd voetbalclinics te geven en in eigen land ontbreekt er van alles en nog wat. Dan blijft er niets anders over dan om te constateren dat het hier gaat om hoogmoedswaanzin. Want de spelers en ‘coaches’ van Curaçao doen niet onder voor hun collega’s uit Nederland. De spelers uit Nederland die een toegevoegde waarde kunnen zijn, moeten van het kaliber Jethro Willems zijn. Anders kan men het wel vergeten en moet men roeien met de riemen die men heeft. De Curaçaose talenten in Nederland die spelen of zelfs op de reservebank bij een eredivisieclub zitten, verkiezen het om een kans te wagen in een van de Nederlandse selecties in plaats van voor hun geboorteland of dat van hun ouders uit te komen. En nu het geval van het tweede paspoort; het gaat toch niet om Turken, Surinamers of Marokkanen, maar om Curaçaose Nederlanders met als land van herkomst Curaçao of Nederland en ze zijn niet genaturaliseerd. De U-20 spelers kunnen voor beide landen uitkomen naargelang een kwalificatie. Na hun 21e verjaardag moeten ze kiezen om deel te nemen aan een kwalificatie. Natuurlijk zal een Nederlandse coach, wie het ook mag zijn, de meeste spelers uit Nederland selecteren want dan is het voor hem gemakkelijk om met hen te communiceren. Dus de taalbarrière speelt een grote rol, plus de waanzin van de voetbalbobo’s en sommige coaches die pretenderen dat Nederlandse coaches oppergoden zijn, terwijl de Nederlandse competitie wordt gekatalyseerd als ‘Mickey Mouse’, en in de ruimte op een planeet ‘Jupiter League’. Wat er gedaan moet worden om het voetbal weer het elan te geven is het volgende:
Cursussen en geen clinics verzorgen voor: technisch directeuren, coaches en trainers van alle clubs aangesloten bij de FFK. Zodoende met de alliantie van de Fifa om in de regio stage te kunnen lopen bij gerenommeerde clubs.
Voetbal herkenbaar brengen met een goed onderbouwd beleidsplan ofwel meerjarenplan.
Alle spelers moeten een medische keuring en een psychologische test ondergaan zowel jeugd als senioren door een sportkeuringcentrum op te richten.
Veel oefenen op techniek, tactiek, inzicht, conditie, fitness,vooral de benen, mentaal, zelfvertrouwen kweken, het voedingspatroon, vitamines enzovoor.
Spitsen moeten minstens één of twee tegenspelers kunnen passeren anders zijn ze gewoon meespelende speler. Dus telkens actie maken om een wedstrijd open te breken.
Oefenwedstrijden in de regio bewerkstelligen voor alle selecties zo ook voor Orfic.
FFK, clubs, coaches, trainers en spelers moeten openstaan voor veranderingen en wijzigingen door zelf een stap terug te doen voor het goede verloop van de zaak.
De spelers zo veel mogelijk helpen in hun ontwikkeling en laten merken dat ze meetellen door hun verantwoordelijkheden te geven.
Het Ergilio Hatostadion moet omgebouwd worden tot een modern overdekt stadion met kleedkamers onder de hoofdtribune.
Er is werk aan de winkel voor iedereen. De clubs en de spelers moeten zo snel mogelijk professionaliseren om een degelijk beleid te voeren met capabele mensen met affiniteit met de voetbalsport in het bijzonder. Accommodaties moeten een prikkel zijn om in bepaalde tak van sport te participeren. Vroeger was het een eer om als speler in het Rifstadion te mogen spelen. Zoals voor de Brazilianen de Maracana. Kijk naar de landen die het best presteren, dat zijn: Spanje, Italië, Duitsland, Engeland om er een paar te noemen en ze hebben een fantastische competitie. De Nederlandse selectie moet het hebben van import. Want een club maakt een goede start en de spelers denken al aan een buitenlandse contract en lopen bekakt rond. Bij sommige grote clubs lopen de F-jes al met een contract, het is te ridicuul voor woorden. Die voetbalacademie is niets anders dan zakkenvullerij. Want de kinderen steken er niets van op en worden er niet beter van. U-20 krijgt het voordeel van twijfel tot het tegendeel is bewezen. Mexico is sterk op links en samen met Salvador halen ze allerlei capriolen uit op het veld en schuwen niet om met de leeftijden te sjoemelen. Daarom WOWO mensen net als de Tumba di Karnaval 2013 succes. Moge Vrouwe Fortuna U-20 bijstaan. De Curaçaoënaar hoeft niet onder te doen voor wie dan ook op welk gebied dan ook. Want wij zijn mans of vrouw genoeg.
Un.Ba.So.Ra.-Nashonal.
Philip Blanken, Curaçao.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).