Terecht constateert Helmin Wiels dat er een scheefgroei is tussen het aantal leerlingen dat een bepaalde opleiding volgt en de vraag op de arbeidsmarkt naar personen met een dergelijke opleiding. Hoe een centraal planbureau, zoals voorgesteld door Helmin Wiels, hierin verbetering wil brengen, is mij niet geheel duidelijk. Betekent dit dat kinderen straks geen vrije keuze meer krijgen in het volgen van een bepaalde beroepsopleiding?
Een heel belangrijke stap die juist Helmin Wiels met zijn achtergrond als maatschappelijk werker zou kunnen nemen, is een mentaliteitsverandering bij de bevolking teweegbrengen, zodat werk waarbij men - letterlijk - vuile handen krijgt, niet meer als minderwaardig wordt gezien. Dat het niet zo is dat je het pas ‘gemaakt’ hebt wanneer je een baan hebt waarbij je in nette kleren in de airco zit.
Zorg voor meer waardering voor de vakman: de timmerman, de loodgieter (schreeuwend tekort aan), de automonteur, de schilder (echte schilders, niet de soppers) en de verpleegsters. Zorg dat mensen weer trots zijn op wat ze doen, dat ze weer trots zijn op hun werk en daarmee ook weer plezier hierin krijgen.

Els van Cappelle, Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).