Ik geef hier mijn mening over de onduidelijke situatie of er twee voorzitters en vice-voorzitters van de Staten zijn en nu zelfs twee grifiers van de Staten.
Nu dat de 12 parlementariërs dhr. mr. Silvin Cijntje hebben geschorst als griffier van de Staten, zie ik een lichtpunt dat kan leiden tot duidelijkheid in de disputen rondom ons parlement en regering. Ik voorzie dat dhr. S. Cijntje naar de rechter zal stappen tegen het genomen besluit (legaal of niet) van de 12 Statenleden. Indien dhr. S. Cijntje naar de rechter stapt zal het punt of de 12 Statenleden vanaf het begin legaal gehandeld hebben centraal staan.
Indien dhr. S. Cijntje in het gelijk gesteld wordt, zal dan duidelijk zijn dat dhr. Ivar Asjes de legitieme voorzitter is van de Staten. Het zal dan ook duidelijk zijn dat het besluit van gouverneur tot onmiddellijk ontslag van de ministers van het kabinet Schotte ook op losse schroeven komt te staan. Dus zal tevens de gehele formatie van een interim-kabinet ook op losse schroeven komen te staan omdat deze handeling, naar analogie van de gebruikte term in het strafrecht, als ‘fruit of the poisoned tree’ beschouwd zou kunnen worden. Dit zal dan er naar toe moeten leiden dat het interim-kabinet niet legitiem is waardoor het kabinet Schotte meteen in ere hersteld dient te worden. Ik heb echter mijn twijfels dat het zover zal komen vóór de komende verkiezingen. De tegenpartij zal zeker in hoger beroep gaan en eventueel zelfs in cassatie. Maar in ieder geval zullen we een keer wel een oordeel krijgen.
Voor mij hangt het af van de stappen die dhr. mr. Silvin Cijntje gaat ondernemen, of er uiteindelijk duidelijkheid zal komen omtrent deze gehele aangelegenheid. Een negatief resultaat voor dhr. Cijntje zijdens de rechter zal aan de andere kant meteen een eind maken aan alle disputen rondom de legitimiteit van de 12 Statenleden en het interim-kabinet.
Felix D. Pinedo, Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).