×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 69 niet laden

Vanuit mijn huis kan ik de lagun goed zien liggen. Nu en dan wandel ik naar de monding van dit binnenwater en passeer de treurige restanten van zoutpannen, destijds door Afrikaanse slaven aangelegd en daarna onderhouden. Niet alleen een mensonwaardige activiteit, maar ook verwoestend voor de natuur. Van de mangrovebossen bleef daarna maar een smal randje over, duizenden flamingo’s en ander vogels verloren voorgoed in die omgeving hun broedplaatsen. Soms kom ik een fietser tegen, zelden wandelaars. Toeristisch kun je het niet noemen. Op vijfhonderd meter van zee ligt aan het pad langs de lagun een vrijwel gave kalkoven, de bron van voortslepende ellende bij koloniale gebouwen omdat bij het blussen van heet kalksteen zeewater werd gebruikt. Hoe slordig waren deze Nederlandse voorouders. Negers komen hier alleen om te vissen en staan op de ruïne van een omgevallen pier. God weet waarom dat ding hier ligt, een bijzonder staaltje mislukte waterbouw.
Ik schaam me dat ik niet voorzag dat die olietanks met hun bolle hoeden aan de overkant bij Bullenbaai na overlopen olieoverlast in de lagun veroorzaken. Ik had aan de bel moeten trekken en er op aan moeten dringen de monding af te sluiten om te voorkomen dat die rommel naar binnen stroomt. Maar had ik dit wel gedaan, uit ervaring weet ik dat niemand zich daar wat van had aangetrokken. Men lijkt doof of dom en zeker niet bezig met natuur. Voornamelijk een groepje blanken vindt wat zich bij Jan Kok afspeelt ‘een grote natuurramp’. Dat lijkt mij zwaar overdreven, het gaat om drie flamingo’s, een duizendtal beestjes en het randje mangroven. Dus de rest van het volk speelt en snoept gewoon door en ligt nergens wakker van. Zelfs niet nu in Venezuela door een ontploffing in de grootste raffinaderij tientallen doden en honderden gewonden vielen. Die fabriek lag er ongetwijfeld veel beter bij dan onze eigen roestbak. Moeten in het hart van Willemstad eerst olietanks ontploffen voordat doordringt dat dat onding daar niet meer hoort, pas nadat zich niet onder dieren maar onder mensen een ramp heeft afgespeeld? Luister eindelijk naar Edgar Leito!
Carlos Weeber, Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).