Ik heb mijn auto verkocht. Dat ging gelukkig vrij snel. Tenminste, dat dacht ik. De koper wilde de auto kopen en over de prijs waren we het snel eens. Nu alleen nog even de papieren regelen. U voelt hem al aankomen.
Het advies dat ik kreeg was: ga eerst naar het keuringslokaal met een volledig ingevuld roze tegenaangifteformulier van de Belastingdienst en laat je keuringskaart overschrijven.
Dat was dus een slecht advies want toen ik om 10.00 uur bij het keuringslokaal stond zei de bewaakster dat ik eerst naar de Belastingdienst moest om een kopie van dat roze formulier te laten maken en er een stempel op te laten zetten.
Ze willen dus niet met het origineel werken, ze willen een kopie met een stempel.
Naar het belastingkantoor. Vijf nummers wachten, was toch ruim een half uur. Wordt direct een kopie gemaakt van het formulier en een stempel op het kopietje gezet. Tien seconden werk. En moet ik weer terug naar het keuringslokaal.
Om 11.00 uur bij het keuringslokaal krijg ik van de bewaakster te horen dat ik niet meer geholpen kan worden. Het keuringsbewijs kan niet meer op een andere naam gezet worden. De nummers zijn op. Er is maar één persoon aan het werk in de verborgen ruimte, vertelt ze me. Dus er kunnen maar weinig mensen geholpen worden. Ik moet om 13.00 uur terugkomen en een nummer krijgen. Als de nummers dan weer op zijn zal ik weer niet geholpen worden.
Op de deur hangt een bord met openingstijden. Open tot 11.30 uur. Dat zeg ik ook tegen de bewaakster. Ja, dat klopt. Je kunt tot 11.30 komen om een afspraak te maken voor een keuring. Maar voor al het andere moet je een nummertje krijgen. En als de nummers op zijn is het keuringslokaal dus dicht.
Dus het keuringslokaal is helemaal niet open tot 11.30. Het keuringslokaal is open tot de nummers op zijn. Zet dat dan gewoon op de deur. Om 9.00 voor de deur liggen en een nummer halen. Als de nummers op zijn moet je een andere keer terugkomen. Dat is tenminste eerlijk en duidelijk.
En dat wordt hier op Curaçao allemaal maar geaccepteerd door de bevolking. Denk hier nou eens even over na. Allereerst, waarom moet ik mijn keuringsbewijs laten overschrijven? De auto is gekeurd, niet de eigenaar. Als de auto van eigenaar wisselt verandert er niets aan de keuring van de auto. Waarom staat er überhaupt op het formulier een naam? Kenteken en chassisnummer zijn genoeg. De eigenaar is volstrekt onbelangrijk.
Waarom heb ik een keuringskaart nodig in de auto? Op de motorrijtuigenbelastingkaart staat de keuringsdatum gewoon vermeld. Waarom heb ik daar nog een aparte keuringskaart voor nodig?
Vervolgens, als dat dan echt moet, dat keuringsformulier en die naam op het keuringsformulier, waarom kunnen ze dat niet gewoon bij de Belastingdienst doen? Als ze mij toch een nieuwe belastingkaart kunnen geven en de tenaamstelling van de auto daarmee geregeld is, kunnen ze me net zo goed een nieuwe keuringskaart geven.
En dan natuurlijk het systeem van de nummers van het keuringslokaal. Dat je maar een beperkt aantal auto’s per dag kunt keuren, dat snap ik. En dat je daar dan een afspraak voor moet maken ook. Dan moet het keuringslokaal er natuurlijk wel voor zorgen dat het voldoende capaciteit heeft om een normaal aantal keuringen uit te kunnen voeren. Maar dat je niet op ieder moment van de dag een andere naam op een keuringsformulier kunt zetten, ongeveer één minuut werk, dat is echt belachelijk. Als Curaçao niet als achterlijk/achtergebleven te boek wil blijven staan, moeten aan dit soort overduidelijk overbodige ambtelijke praktijken een einde gemaakt worden. Je staat als land voor gek als je een verplichte dienst verleend en dan van 9.00 tot 9.15 uur open bent, want dan zijn de nummers op. Kom maar een andere dag terug. Alsof de koper of verkoper nog wel een paar dagen kan wachten. Op een volstrekt overbodig formulier.
Een duidelijke indicatie dat een land overbodige bureaucratische regels aan haar burgers oplegt is het verschijnsel dat er mensen zijn die hun geld er mee verdienen om voor jou de papieren te regelen. Fijn voor die mensen, maar een hele foute situatie als dit niet gecompliceerde regelgeving betreft, maar zoiets simpels als het kopen van een auto. Bovendien hoorde ik vanmiddag verhalen van iemand die wel geweest was dat twee vrouwen gewoon weggeduwd werden en er duidelijk sprake was van vriendjespolitiek bij het uitdelen van de nummers. Het was dankzij de aanwezigheid van een politieman in burger dat deze twee vrouwen, die al sinds 12.30 uur stonden te wachten, dit keer wel geholpen werden. Anders was de bewaakster onbeschoft genoeg geweest om deze vrouwen gewoon weg te sturen.
Nu zijn er binnenkort verkiezingen. Op wie zouden we nu moeten stemmen om aan dit soort praktijken een einde te maken. De vorige regeringen hebben dit veroorzaakt en niet verbeterd. De huidige regering heeft aan dit soort ongemakken ook geen einde gemaakt. Dit zijn ambtelijke praktijken waar een ieder veel last van heeft en waar opvolgende regeringen eigenlijk alleen maar meer van veroorzaken. Op wie moet ik nou stemmen zodat dit soort zaken echt aanpakt worden. Geen idee, geen enkele partij met dit soort plannen, voor zover ik weet. Heeft iemand een advies voor mij?
Wordt waarschijnlijk vervolgd.
Mark Sulsters, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.