It’s now or never (Het is nu of nooit), ‘awor òf nunka’, ‘ahora o jamás’, om op te komen voor het Curaçaose belang en als een ware en volgroeide Kòrsouleño (Curaçaoënaar) uit de bus te komen.
Volgens mij klinkt ‘yu’ di Kòrsou’ (ook kind van Curaçao) als onvolgroeid, onvolwassen, en het wordt tevens met minachting gebruikt als erfenis van een slavernij- en koloniaal verleden.
De tijd is aangebroken om het koloniale juk af te gooien en op te staan tegen elke vorm van onderdrukking, koloniale bemoeizucht, intimidatie en bedreiging, met name aanwijzing en algemene maatregel van rijksbestuur.
De tijd is aangebroken om een staatkundige confrontatie met Nederland aan te gaan, de tijd om genoeg te zeggen tegen de hypocrieten in de Tweede Kamer en politiek Den Haag.
De regering Schotte is een doorn in het oog van politiek Den Haag want het is nu geen ‘ja baas’ meer. Noem het maar retoriek of hoe jullie willen, maar feit is dat op 27 augustus 2010 een machtsomwenteling heeft plaatsgevonden; onze partij in Willemstad (PAR) was uitgeschakeld.
Den Haag, handlangers, marionetten en verraders kunnen het niet verkroppen dat deze regering tegen het kolonialisme is; daar staat ‘nee’ voor. Dus nu wordt alles in het werk gesteld om deze gemeenschap te ontwrichten met samenzwering, samenspanning en om deze regering ten val te brengen.
Voor wie? Voor wat? Simpel, voor Nederland en voor de Petroleumlandsverordening, want waarschijnlijk zit er aardolie en gas in onze territoriale wateren.
De uitkomst is dus voor eigen gewin. Wat Nederland voor eeuwen in zijn koloniën heeft gedaan, wat ik het Piet Hein-syndroom noem - nee, niet Piet Hein Donner maar de andere piraat die de zilvervloot heeft gestolen.
En ja, voordat de makamba’s (Nederlanders) over pirateneilanden en uit het Koninkrijk trappen beginnen te krijsen, raad ik hen aan om naar de ware koloniale geschiedenis en het gezicht van Nederland op zoek te gaan, met name in Suriname, Indonesië en de Nederlandse Antillen. Niet zo mooi hoor, barbaars en schandalig, uitbuiting en onderdrukking.
Het is niet zo lang geleden dat de heer Pechthold, na een reis langs de Antillen, daar in Europa heeft rondgebazuind dat hij juist van de Antillen is gekomen alwaar aardolie en gas waren gevonden. Hij zei: ,,Een ware wereldeconomie waar 400 miljoen Europeanen baat bij zullen hebben.” Er werd niet gesproken over het belang van de bevolking van Curaçao en de toekomstige generaties. Waarom nu wel met de aanwijzing? Het antwoord is heel simpel: dit is hypocrisie van de bovenste plank, leugens en afleidingsmanoeuvres om tot aanval over te gaan, onder te curatele stellen.
Maar we gaan het niet pikken. Waar halen Den Haag en de Tweede Kamer het lef vandaan om in hun demissionaire status, product van een financiële crisis, ons iets op te leggen of te dwingen? Met de status van demissionaire regering horen ze slechts onschuldige lopende zaken af te handelen.
Met een patriottische manifestatie moeten we de aandacht van de wereld trekken en Nederland nogmaals aanklagen wegens schending van mensenrechten.
Kòrsouleño (Curaçaoënaar) wees paraat. De mobilisatie is al op gang gezet.
We zijn moe en getergd door het Nederlandse cynisme en arrogantie en staan op scherp.
Raymond Sambo, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.