Het kan dus wel, een minister-president die op niveau gesprekken heeft. Gesprekken die er echt toe doen, zoals Mike Eman van Aruba die op de laatste dag van zijn werkbezoek aan Nederland gevoerd heeft.
Niet zoals onze minister-president Gerrit Schotte die, al dan niet via zijn woordvoerders, zijn best doet om onbenullige gesprekjes met even zulke onbenullige derden op te blazen tot gesprekken van wereldniveau.
Curaçao wordt wakker! Eman praat met de ambassadeur van China om de raffinaderij van Aruba te redden. Schotte reist helemaal naar India voor een bruiloft, maar spreekt geen enkele hoogwaardigheidsbekleder. Saillant detail is dat Schotte dat in eerste instantie wel probeerde te doen geloven om er nog een vette dienstreis met idem dagvergoeding uit te kunnen slepen.
Eman praat met TNO en de ambassadeur Duurzame Ontwikkeling ten behoeve van duurzame energie op Aruba. Schotte probeert op slinkse wijze een van zijn eigen ondernemingen, in dit geval een bedrijf dat zich richt op duurzame energie, op de kaart te zetten, zodat niet zozeer Curaçao maar vooral hijzelf er vele malen beter van wordt.
Nee Eman hoeft niet stiekem, zoals Schotte, naar Italië af te reizen. Wel zielig, een minister-president die de ene dag een aanwijzing van Nederland ontvangt en de volgende dag al weer eentje van Italië. Alleen die kwam van zijn maffiavriendjes. Ik zeg, hoewel ik weet dat de geschiedenis van beide landen niet te vergelijken is: Curaçao, fuseer met Aruba en ga daarmee een samenwerkingsverband aan met Nederland.
Een beetje autonoom, maar toch samen. Samen een raffinaderij, samen een universiteit, samen een Caribische eenheid, samen een minister-president die wel hart heeft voor zijn land en zijn mensen, die verder kijkt dan het eigen belang. Maar de kans is groot dat Aruba niet zit te wachten op de rotzooi van de huidige regering van Curaçao en de passiviteit van vele Curaçaoënaars in deze.
Johan Vrijdenk,
Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.