In het boek van Paolo Coelho ‘De pelgrimstocht naar Santiago; beschrijft hij Eros, Phylos en Agape. Dit zijn drie vormen van (naasten)-liefde. Eros staat voor de fysieke aantrekkingskracht en Phylos voor de emotionele aantrekkingskracht tussen mensen.
Eros overkomt je, de beroemde chemie, en levert alleen een liefdesrelatie op als er ook Phylos bij komt. Phylos alleen kan een goede vriendschap opleveren. Agape is een allesomvattende liefde, zoals je bijvoorbeeld voor je kinderen kunt hebben en is onvoorwaardelijk.
Dit gedicht is een aangepaste versie van een gedicht dat ik gemaakt heb tijdens mijn pelgrimstocht naar Santiago in 2004. Misschien kunnen we onze volksvertegenwoordigers eens twee maanden vrijaf geven en hun een pelgrimstaf meegeven op deze voetreis van ruim 800 kilometer. Gegarandeerd dat ze met zinvolle ideeën terugkomen.
Overigens konden criminelen en andere leeglopers in de middeleeuwen er al voor kiezen om naar Santiago te lopen in plaats van hun gevangenisstraf uit te zitten. Mochten ze niet op zinvolle ideeën komen, wat misschien een te hoog gespannen verwachting van mij is, dan kunnen ze in elk geval hun naam zuiveren want iedereen die in Santiago aankomt, krijgt een certificaat, ondertekend namens de paus met daarop zijn of haar naam, in het Latijn.

Eros, Phylos en Agape

Mijn land loopt leeg, gebukt onder zorgen.
Troebele blik, starend naar morgen.
Apathische vergetelheid.
Strompelt ze geketend voort. Traag.
Traag op zoek.
Op zoek naar onafhankelijkheid.
Morgen, gisteren, vandaag.
Op zoek.

Op zoek naar Eros.
Op zoek naar Phylos.
Maar net iets meer.
Net iets meer dan zij kan verdragen.
Moet zij haar tred vertragen.
Want door de poort gezien, verblind.
Ziet zij het wezen van haar kind.
Ziet zij Agape.

Hoort zij haar in de verte zingen.
Een klank zo zuiver ooit gehoord.
Tot haar weerbarstige ziel zich splijt.
Herinneringen versmelten met de tijd.
Glijden door de poort.
En zweven voort.
Voorgoed.
Voorgoed bevrijd.

Marjanne Prins, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.